Volkswagens kreditvärdighet sänkt till BBB+

Ett av de tre stora kreditvärderingsinstituten i världen, Fitch Ratings (de andra två är Standard & Poor’s samt Moody’s) har granskat Volkswagens förmåga att betala sina skulder, kort och gott hur den ekonomiska situationen är.

I ett pressmeddelande under måndagen skriver de att Volkswagens långsiktiga kreditbetyg har justerats ned till BBB+ från att tidigare ha legat på A. Företagets kortsiktiga kreditbetyg har samtidigt sänkts från F1 till F2.

Anledningen till kreditvärderingsinstitutets bedömning är den pågående utsläppsskandalen som berör omkring elva miljoner bilar världen över samt de 800 000 bilar som Volkswagen har angett felaktiga bränsle- och koldioxidsiffror för. Att EPA i förra veckan säger sig ha hittat fusk även i 3,0-litersdieselmotorer som sitter i olika modeller från Audi, Porsche och Volkswagen lär också ha påverkat, även om Volkswagen har nekat till den anklagelsen.

Vidare bedömer de Volkswagens långsiktiga utsikter som negativa.

En annan detalj som Fitch Ratings har invändningar mot är Volkswagens förändringar i ledningen. De kommenterar tidigare vd Martin Winterkorns avhopp och att han ersattes att Matthias Müller, en annan långvarig Volkswagen-medlem (senast vd för Porsche). Volkswagen har lovat att vända på alla stenar och gräva upp allt till ytan, men Fitch Ratings ser det som negativt att man inte har plockat in nya, ”utomstående” ögon som kan ge en annan bild av och påbörja en ny process i en redan inarbetad företagskultur.

Nedan ses Fitch Ratings kreditbetygsskala över lång och kort sikt.

Långsiktigt kreditbetygKortsiktigt kreditbetyg
AAAF1+
AA+F1+
AAF1+
AA-F1+
A+F1 eller F1+
AF1
A-F2 eller F1
BBB+F2
BBBF3 eller F2
BBB-F3
BB+B
BBB
BB-B
B+B
BB
B-B
CCCC
CCC
CC
RD/DRD/D