Volvo testkör världens längsta och högsta glasbro

I Kina håller världens längsta och högsta glasbro, Zhangjiajie Grand Canyon Bridge, på att färdigställas. Den är 430 meter lång och 300 meter hög.

I oktober förra året gick en annan glasbro i Kina sönder och efter det har många varit skeptiska till glasbroar överlag. För att bevisa den nya brons goda hållbarhet arrangerades för ett tag sedan ett jippo där 20 frivilliga läts attackera ett av brons många glasstycken med släggor. Det översta lagret av glas sprack, men inga vitala skador ska ha uppstått på brons konstruktion.

zhangjiajie glass bridge

För att än mer påvisa den nya brons säkerhet för turisterna körde arrangörerna till sist en Volvo XC90 över bron. Och som om det inte räckte med de dryga två ton som en XC90 väger, fyllde de upp Volvon med elva passagerare. Vikten på passagerarna framgår dock inte. Bilens totala vikt är därför okänd och därmed alltså även brons maximala kapacitet. Förtydligas bör att bron är en gångbro och inte är byggd för biltrafik.

Men vad som är säkert är att XC90 alltså är så säker att den går att köra med elva passagerare på en kinesisk bro gjord av glas 300 meter över en ravin. Inte bara högsta betyg i Euro NCAP, alltså. Imponerande!