Volvo V60 flyttar utomlands för att ge plats åt S90, V90 och XC90

I dagsläget tillverkas Volvo V60 i Torslandafabriken på Hisingen i Göteborg. Därmed är den enda modell ur 60-serien som tillverkas just där, de båda övriga, S60 och XC60, tillverkas i Gent i Belgien (och i Volvos fabrik i Kina).

Men med den succé som XC90 dragit igång och därmed ökad produktionstakt, samt att S90 och V90 snart ska börja tillverkas i Torslanda på samma band, så börjar det bli trångt i fabriken. Volvo har därför beslutat att V60 ska få röra på sig, modellen ska nämligen flytta till fabriken i Belgien. Själva slutmonteringen kommer att genomföras där medan karosstillverkningen blir kvar i Göteborg.

– Förra året skiftade vi över S60 till Gent och nu har vi fattat beslut om att lägga slutmonteringen av V60 där. Allt för att frigöra kapacitet för 90-serien, säger Volvo Cars presstalesman Stefan Elfström till Dagens Industri.

Det kan bli aktuellt för V60 att flytta tillbaka i framtiden, men det blir inte förrän nästa generation har kommit till världen. Då baseras den på Volvos nya plattform kallad SPA och delar därmed många komponenter med S90, V90 och XC90.

I Gent kommer Volvos mindre modeller att tillverkas, exempelvis nya 40-serien som nästa år dyker upp i form av XC40, för att senare följas av fler 40-modeller. Belgarna får helt enkelt ta hand om de bilar som bygger på Volvos mindre plattform CMA, även den flexibelt baserad som SPA. CMA-plattformen är utvecklad tillsammans med ägarna Geely och ska också bilda grund till Geely-modeller ämnade för den kinesiska marknaden.