Blogg

Annons

Volvos ägare Geely huvudsponsor till Bloodhound SSC

2016-09-27 | Mattias Rabe

Vi har i flera omgångar skrivit om Bloodhound SSC, ett brittiskt projekt innehållandes ett landfordon som med hjälp av 135 000 hästkrafter ska slå nytt världsrekord i hastighet på land. För ett år sedan stod Bloodhound SSC färdig och allt var frid och fröjd – rekordet kändes vara inom räckhåll. Men den ekonomiska kalkylen sprack och projektet blev tidigare i år försenat.

Men nu har Bloodhound SSC-gänget hittat en ny huvudsponsor och samarbetspartner och det är ingen mindre än Volvos kinesiska ägare Geely som ska pumpa in pengarna som saknas. Kanske det innebär att Volvo får sin logotyp på sidan på ”blodhunden”, vid sidan om Jaguars logotyp?
Att Jaguar har sitt märke på sidan beror bland annat på att den Jaguar-V8 som sitter i F-Type R även finns inuti Bloodhound SSC, dock inte som drivande motor utan som bränslepump.

Bloodhound SSC

Både Geely och Bloodhound SSC-projektets medlemmar är väldigt nöjda med det nya samarbetet. Så här säger projektchef Richard Noble:

– Vi kan inte ha en bättre partner än Geely. Inte bara är de ett internationellt teknikföretag med en enorm vision och kapacitet, de delar även vår passion för innovation och utbildning. Deras stöd, både tekniskt och ekonomiskt, gör att vi kan nu planera nästa års rekordutmaning med tillförsikt. Det innebär också att vi kan ta vårt STEM-inspirationsbudskap (vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik, reds anm) till en stor ny publik, vilket är bra för vetenskap och teknik, men också för att främja Storbritannien.

Bloodhound SSC ska med sina 135 000 hästkrafter börja genomföra tester under 2017 för att, om testerna anses vara lyckade, ta sig ner till Sydafrika där ett nytt hastighetsrekord på land ska slås. 800 mph är första målet, det vill säga 1 287 km/h, vilket räcker för att slå det nuvarande rekordet på 763 mph (1 227 km/h). När det väl är slaget är det drömgränsen 1 000 mph (1 609 km/h) som är tänkt att nås under 2018, en hastighet som ligger långt över gränsen för överljudsfart som är 1 225 km/h (vid 15 graders lufttemperatur).

Läs gärna mer om Bloodhound SSC:s teknik här och om rekordförsöken här.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng