Blogg

Annons

Volvos och Geelys utvecklingscenter CEVT i Göteborg invigt

2014-01-23 | Mattias Rabe

I går invigdes CEVT i Lindholmen på Hisingen, Volvos och Geelys gemensamma forsknings- och utvecklingscenter som bland annat ska resultera i en ny småbilsplattform. Teknikens Värld var på plats vid invigningen.

För ett år sedan meddelade Volvo och Geely att de slår ihop sina påsar för att utveckla en helt ny småbilsplattform. För ändamålet behövdes ett helt nytt forsknings- och utvecklingscenter och valet av plats var inte Kina eller någon annanstans i världen utan Göteborg med närhet till Volvo.


I går invigdes det nya forsknings- och utvecklingscentret i de gamla varvskvarteren i Lindholmen på Hisingen i Göteborg. Samarbetet och centret går under namnet CEVT som är en förkortning av China Euro Vehicle Technology. Teknikens Värld var på plats i form av testchef Hans Hedberg (till vänster på bilden ovan) och fotograf Glenn Lindberg som fick lyssna på bland annat vad Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson (till höger på bilden ovan) hade att berätta om det nya projektet och dess framtid. Mer djuplodade intervjuer och analyser kommer du att kunna läsa i Teknikens Värld nummer 5/2014 som utkommer 14 februari.


Mats Fägerhag

Utvecklingschef för nyskapade CEVT är Mats Fägerhag (bilden till höger) som har värvats från Volvo Personvagnar där han var ansvarig för företaget produktstrategier. Innan sin sejour hos Volvo var han utvecklingschef hos Saab i Trollhättan. Under sig har han i dagsläget drygt 200 anställda med sikte på 400 inom kort. CEVT skapar med andra ord en hel del nya arbetstillfällen i en region med högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Lägg därtill att omkring 400 konsulter också kommer att behövas inom företaget.


CEVT fokuserar på fyra utvecklings- och ansvarsområden där plattformsutvecklingen utgör en väldigt stor del av kakan. Plattformsbyggandet följer det modulära tänket där man med små medel ska kunna göra stora förändringar. Många modeller i olika storlekar nyttjar samma grund, likt Volkswagens MQB-plattform, vilket är kostnadsbesparande. Plattformarna som det fokuseras på är:Design är en annan stor del av arbetet inom CEVT. Den biten leds av Geelys designchef Peter Horbury, tidigare designchef för Volvo Personvagnar i två olika omgångar.


Första svenskutvecklade Geely-bilen får vi se om ett år. Nya V40 dröjer ytterligare.


Vad Håkan Samuelsson säger om samarbetet och vad utvecklingschef Mats Fägerhag har för planer läser du alltså mer om i Teknikens Värld nummer 5/2014. Där får du också höra vad näringsminister Annie Lööf, som var på plats i går, tycker om det nybildade bolaget.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng