Blogg

Annons

VW Golf får tuffa LED-bakljus

2009-12-10 | Mattias Rabe

Vi har redan sett dem — de tuffa bakljusen med lysdioder som nya Volkswagen Golf R är utrustad med. Nu meddelar Volkswagen att även GTI- och GTD-versionerna kan tuffas till med dessa baklampor. Men det handlar inte enbart om utseende, även säkerheten höjs.

När Volkswagen Golf R presenterades i september såg vi genast ett flertal detaljer som skiljer bilen från sina tamare syskon. En detalj som eventuellt syntes aningen mindre är bakljusen som skiljer sig markant från standarddoningarna. Det som utmärker Golf R:s bakljus är vad som döljer sig bakom det rökfärgade glaset. Varje insats består av två böjar som vardera innehåller elva lysdioder. Dessa omfamnar var sitt kraftigt lysdiodkluster. Totalt handlar det om 48 lysdioder i de båda bakljusen och som ger bilen ett karaktäristiskt utseende och gör den lätt att känna igen i mörkret.
Men det är inte enbart för utseendets och igenkännandets skull som man försett Golf R med dessa bakljus. Säkerhetsaspekten är också en anledning. Samtidigt som de lyser starkare och klarare menar Volkswagen att lysdioderna tänds 0,2 sekunder snabbare än konventionella lampor. Det motsvarar en bromssträcka på 5,6 meter vid en hastighet på 100 km/h. Alltså kan bakomvarande bil och förare snabbare upptäcka när personen i en Golf R trycker på bromspedalen.
Dessa nya bakljus med LED-teknik kan alltså numera beställas som extrautrustning till den som köper en Golf GTI eller Golf GTD. Merkostnaden är 300 euro, motsvarande 3 200 kronor.

En annan nyhet är strålkastarna av typen bi-xenon med dynamiskt kurvljus som varierar belysningsriktningen beroende på styrutslaget. Strålkastarna anpassar även ljusfördelningen beroende på bilens hastighet. I exempelvis stadstrafik, upp till 35 km/h, belyses området till vänster om bilen starkare.
Dessa strålkastare är standard till Golf R men finns som extrautrustning till alla övriga Golf-modellversioner. Kostnaden ligger på 1 295 euro, motsvarande 13 500 kronor.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng