Annons

3 superbilar under 100 000 kronor – del 1

2015-05-14 | Fredrik, bilpriser.se

Visst kan du fynda fina bilar under 100 000 kronor. Vi skulle kunna nämna tiotals prisvärda sportbilar på rak arm. Vill man däremot ha det där lilla extra, prestanda utöver det vanliga och detaljarbete att njuta av, då blir det inte lika många kvar. Bilar som kostade 800 000 kronor, 900 000 kronor och nära 1 000 000 kronor i början av 1990-talet fångar vårt intresse.

Porsche 928 ritades av Wolfgang Möbius och Anatole Lapine och debuterade till årsmodell 1978. Från start har det varit en välbyggd och oerhört intressant bil som är så gediget byggd att det är få bilar som kan matcha den. Det finns inga clips, allt sitter fast med skruvar. Det finns ingen hårdplast, allt är läder eller kvalitetsvinyl. Bilen är så skrammelfri att det är svårt att förstå. Problemet till en början var prestandan, även om första 928:an knappast var slö så upplevs den inte som en raket i dagens mått mätt och av den enkla anledningen rekommenderar vi Porsche 928 S4 …

Porsche 928 S4 var en veritabel bomb som accelererade blixtsnabbt och nådde farter om nära 280 km/h och med ett välarbetad chassi och viktfördelning om 50/50. Det var en världens snabbaste serieprodcerade bilar och väl i klass med Ferrari Testarossa. Inredningen var något uppdaterad men största skillnaden märktes förstå på bakpartiet och i detta fall är det en ren smakfråga om man föredrar den gamla eller nya. Vi lutar åt det nyare trots att det rör sig om en facelift av Möbius originalformgivning.

Vad ska man se upp med? Egentligen allt. Reservdelar är kostsamma hos Porsche-försäljare men det går lika bra med kvalitetsdelar, oftast tyska, från återförsäljare som eBay. Att serva en gammal bil av denna kaliber enligt servicebok hos auktoriserad återförsäljare är så klart ingen billig historia men det går självklart att anlita en erfaren mekaniker. Det är trångt under huven så många ganska basala åtgärder blir genast betydligt bevärligare. Vanliga problem med 928 S4 är lackbubblor under listerna, delar av karossen är aluminium så lacken kan lätt släppa, manuella lådor kan vara sönderkörda och inredningen kan lätt ha fått sig skador.

För några år sedan skrev tidningen Klassiker ett bra reportage i ämnet även om det mest gäller den gamla modellen – http://www.klassiker.nu/kopguide/porsche-928s-2232

Är det då en framtida värdestegrare? Avantgardisk design, V8-motor och totalt 61 056 bilar byggda från 1978 till 1995. Hur många har överlevt? Vi tror åtminstone inte att Porsche 928 kommer bli billigare än den är nu – under 100 000 kronor.

Annons

Stäng