Annons

Är det svårt att byta ut remmarna?

2012-07-13 | Fredrik, bilpriser.se

Är det svårt att byta ut multiremmen? Nej, det behöver det inte vara. Men det kan det också vara beroende på bilmodell. Lyckligtvis är det något du enkelt ser; ser du hela remmen och exakt vart den går blir bytet troligtvis enkelt och ser du inte mer än bitar av den blir det troligtvis knepigare. Nu i regniga dagar passar det väl utmärkt att pyssla i garaget och samtidigt spara pengar?

Multrimmen driver majoriteten eller samtliga av accessoarerna i bilen. Vanligtvis byts multiremmen ut i samband med serviceintervaller men alltför ofta slits den ut innan och för ett gnisslande ljud. En sliten rem kan ha fransat sig och/eller fått jack i “väggarna” mellan drivspåren. Bespara dig själv abrupta driftstopp och byt remmen med en gång. Gör du det själv kan du spara någon femhundring eller en tusenlapp (att endast byta ut rem vid verkstadsbesök brukar inte bli kostnadseffektivt).


Hur sitter den? Använd en ficklampa, lys på remmen och följ vägen genom alla dess hjul. Rita upp en enkel bild på papper hur remmen går alternativt använd dig av en verkstadshandbok om du har en sådan. Ibland kan batteri, skönhetsplast och annat behöva tas bort innan bytet. Sedan tar du fram ett stryktåligt, större spärrskaft som du lägger in i det fyrkantiga hålet som sitter i spännhjulet, vanligtvis lokaliserat längst upp av hjulen (endast spännhjulet har detta hål). Observera att vissa bilmodeller kräver ett specialverktyg varav spärrskaft ej fungerar. Bänd nedåt alternativt uppåt och be samtidigt om hjälp av grannen/frugan/polaren att dra bort remmen. Den bör gå av lätt. Sedan är det bara att pyssla med att få dit den nya remmen som, om du är ekonomiskt sinnad, är inköpt för ett par hundralappar via någon billig näthandel. Kom ihåg att remmen måste sitta exakt som den suttit. Kontrollera ytterst noggrant att remmen sitter i spåren och att alla hjul har rem i rätt ordning! När remmen är på plats och spännhjulet i “låst” läge ska remmen sitta åt ordentligt.

Remmar beställs enkelt via allehanda nätfirmor, såväl svenska som amerikanska och inte minst tyska. Googla “multirem” plus din bilmodell. På engelska kallas denna reservdel “serpentine belt”. Lycka till!

Annons

Stäng