Annons

Är dieseln för evig?

2014-10-30 | Fredrik, bilpriser.se

Det tog ett tag. Faktiskt flera år längre än för genomsnittslandet i Europa. Men till sist tog vi svenskar dieseln till våra hjärtan och det med råge. Är den på väg bort igen? År 2012 var försäljningen av dieselbilar uppe i 66,9 procent och förra året dalade den ner till 61,7 procent. Hur kommer det bli i år? Vi får anledningen att återkomma till det men låt oss ändå ana att trenden fortsätter – dieseln tappar mark till förmån för bensin. En utveckling som går tvärtemot den för några år sedan.

Varför blev det så här? De flesta renodlade bensinmotorer är fortfarande ineffektivare än dieseldrivna motsvarigheter men de senaste tre åren har tillverkarna fokuserat mer och mer på riktigt snåla, små bensinmotorer tillsammans med elmotorer. Tekniken har spridit sig och dessa ökar snabbt i antal medan den rena elbilen, som var glödhet och ett framtidshopp för fem år sedan, verkar närmast iskall idag. “Vi tror inte på rena elbilar” sa Volvo för bara en månad sedan.

Är det fel att köpa diesel nu då? Nej, absolut inte. Fortfarande är andrahandsvärdet på dieselbilar generellt bättre och det är glasklart på vanliga modeller som Volvo V70 och VW Passat. Men bensinen gör revansch och du som inte kör mycket, under 1500 mil per år, bör ta en ordentlig funderare på om dieselalternativ är värt. Särskilt i dessa tider med allt snålare och snålare bensinmotorer ..

Annons

Stäng