Annons

Årsservice? Vad brukar det innebära?

2013-05-10 | Fredrik, bilpriser.se

“Jag är faktiskt på väg att köpa grannens gamla Nissan Primera. Men hon säger (eller rättare sagt hennes man säger) att bilen inte är årsservad och därför lägger dom priset billigare. Men vad innebär det här och hur mycket ska jag betala för denna årsservice?”

Karin, Norrtjälje

Hej Karin. Kolla upp miltal på bilen. En enkel grej är att googla “maintenance schedule + din bilmodell (Nissan Primera + motor + årsmodell) så får du fram hur serviceschemat för denna Primera ser ut och därefter kan du bedöma vad som behöver göras. Du kan självklart testa googla efter serviceschema även på svenska. Ett annat alternativ är att ringa Nissans auktoriserade verkstad och fråga.

En årsservice innebär, vanligtvis, ny motorolja samt nytt oljefilter (det byts vanligtvis årligen, särskilt på lite äldre bilar) och i många fall kontroll av bromsar och andra funktioner samt viss smörjning så som smörjnipplar i framvagn om detta finns. De övriga serviceintervallerna på en bil är egentligen allt annat, så som service av automatlåda och kylsystem (särskilt på lite äldre modeller), kamremsbyte, kedjespänning, service av servo med mera. Denna service sker vid specifika miltal varav det är en smart idé att få tag i bilens serviceschema och kontrollera mot bilens miltal. Om det inte är någon större annalkande service innebär den årsservice säljaren pratar om sannolikt endast oljebyte och filter.

Annons

Stäng