Annons

Att åtgärda sega, trötta bilbälten.

2013-04-15 | Fredrik, bilpriser.se

Problemet drabbar varenda bil efter några år (ibland kanske ännu tidigare); när du tar av dig bilbältet åker det inte tillbaka utan en lång bit blir hängande och kläms i bildörren. Själva spännrullarna i bältesanordningen är slitstarka och ger inte med sig i första taget. Däremot är det, enligt de flesta manualer och verkstadshandböcker, strängt förbjudet att spänna rullarna själv och/eller göra några egna reparationer på säkerhetsbältets beståndsdelar.

Men kan man då fixa dessa tröga bälten på något billigare sätt? Jodå. Och troligtvis behöver du inte plocka isär särskilt mycket mer än panelen på stolparna. Följ stegen nedan och fixa dina bälten själv! Känslan av att vara kvitt problemet är närmast underbar. Och det som orsakar problemet är inte värre än vanligt smuts. Ganska mycket sådant dessutom.

Obs! Läs igenom hela beskrivningen nedan innan du börjar, kom ihåg att bilbältena MÅSTE hinna torka varav du ej kan använda bilen på flera timmar. Vatten får ej komma in i spännrullen. Lämpligast är att göra detta under kvällen och låta torka under natten.

Börja med att ta bort panelerna från bilens stolpar, bältet sitter under dessa. Vanligtvis sitter panelerna fast med clips men ibland även med vanliga skruvar. Var försiktig så du inte knäcker sönder dem. När du ändå har dem ute – rengör ordentligt med textilrengörare eller vanlig avfettning beroende på om materialet är plast eller textil. Är det skinn så kan du använda såpa.


Dra ut bältet så mycket det bara går och förhindra att det åker in i igen. Vanligtvis fungerar en vanlig påsklämma av större storlek. Hetta upp vatten och blanda med tvättmedel i en stor balja.


Lägg ner så mycket av bilbältet det bara går i baljan och låt ligga några minuter. När vattnet svalnat av något, skrubba då med en vanlig tvättsvamp. Använd gummihandskar.


Rengör noggrant i alla “öglor” i bältets bana. Använd alkoholbaserat lösningsmedel, typ rödsprit, för att få bort allt fett och smuts. Detta moment är viktigt för resultatet.


Så här ser vattnet ut efter att bilbältet legat i det några minuter. Det är lätt att förstå varför spännrullen slirar och inte orkar rulla in hela bältet. Och tänk på mängden bakterier som bott i bältets textil …


Rengör också resten av bältet, alltså det som inte kunde läggas ned i baljan, med svamp och tvättmedel/vatten.


Låt bältena ligga och torka på hushållspapper eller handduk över natten. Vill du skynda på torkningen kan du använda hårtorken.


När bältena ÄR TORRA kan du avsluta med att spraya silikonspray (sparsamt) på den sida av bälten som ligger mot kroppen. Då rullar de lättare in.


Vackert! Nu fungerar tillbakadragningen av bilbältet precis som när bilen var ny!

Annons

Stäng