Blogg

Annons

Autobroms minskar risken för kollision med 45 procent

2015-09-10 | Mattias Rabe

If och Volvia, som sedan 2001 ingår i If-koncernen, har analyserat data från Volvo-bilar av årsmodell 2007-2014 som är eller har varit i trafik i Sverige. Ur den insamlade informationen har man sedan kunnat räkna fram att antalet kollisioner vid så kallade upphinnandesituationer (kollision bakifrån) minskar med minst 38 procent om bilen är utrustad med kollisionsvarning (varnar med ljud- och/eller ljussignal), automatiskt bromssystem (ofta kallad autobroms, dvs bilen bromsar själv om risk för kollision föreligger) samt adaptiv farthållare (farthållare som håller konstant avstånd till framförvarande fordon). Detta i jämförelse med bilar som inte har nämnda säkerhetssystem.

Av de undersökta Volvo-bilar med City Safety, Volvos samlingsnamn för alla autobromsfunktioner, av senaste generation uppvisades en kollisionsreducering med hela 45 procent.

Om kollision ändå inträffar, trots systemen, förväntas skador på både person och fordon vara lindrigare tack vare mildare sammanstötningar.

– Det är tydligt att utvecklingen går framåt och att systemen blir allt mer effektiva. De är viktiga komponenter i arbetet med att nå nollvisionen, säger Irene Isaksson-Hellman, trafikforskare på If, och ansvarig för studien.

Flera biltillverkare i dag erbjuder olika typer av kollisionsvarningssystem och autobromsfunktioner till sina modeller. Vissa har funktionerna som standard, exempelvis Skoda och Volvo, medan det hos andra finns som tillval.

Kanske läge för försäkringsbolagen att sänka premierna för dem med bilar med dessa system och funktioner?

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng