Annons

Badge-engineering. Dyrt märke på billig bil!

2010-11-12 | Fredrik, bilpriser.se

Badge-Engineering-Serien av Bilpriser.se. Del 1.

Det finns kanske inget mer underhållande än så kallade “badge-engineering” som inte är ett fenomen signerat USA. Även England, Japan, Frankrike med fler har i bilvärlden ägnat sig åt detta. Dessa fall tänkte vi belysa! Ingen ironi, inga kängor och glåpord som många uttråkade motorjournalister gärna tar till. Vi redovisar verkligheten. Hur hemsk den än är ..

Ford Mondeo är som bekant en populär bil i Europa. Varken särskilt lyxig eller prestandaorienterad .. Mer kalibrerad för dagligbruk, om man så säger. Men med lite enkel ingenjörskonst av Ford blev det en …

… Jaguar! Ford ägde vid tidpunkten den engelska klassikern. Jaguarfantasterna var förtjusta i brittiska inredningsdetaljer som gediget trä. Drivlinorna skulle vara starka och bränsleförbrukningen kom i andrahand. Ford valde däremot att lägga i bland annat en 2-liters V6:a samt en relativt svag dieselmotor på två liter bland många fler motoralternativ. X-Type blev ingen kioskvältare och ingen bil fantasterna av det stolta brittiska märket körde. Och ärligt talat inget de längre vill komma ihåg sedan bilen gick i graven år 2009.

Annons

Stäng