Mazda 2

Annons

En bild på Mazda 2

Mazda 2 är i grunden en Mazda Demio från 1999 men gjordes om så pass mycket till 2003 att den fick ett nytt namn för att passa in i Mazdafamiljen. Tvåan bjuder på ett spänstigt chassi och trevlig styrning tillsammans med en smidig växellåda. Kupéutrymmet är helt godkänt för klassen och fyra personer får plats. Dessvärre är lastutrymmet halvdant, mycket vägljud och en trött och något surrig motor.

Bättre blev det till den tredje generationen då inte bara skalet blev mer tilltalande utan också chassit och motorvalen. 1,3-litersmotorn kräver inte många bensindroppar per mil och i detta fall är det knappast försvarbart att köpa en Mazda 2 med dieselmotor om inte tanken är att pendla med bilen (vilket den knappast är lämpad för längre sträckor). En konkurrent till Mazda 2, dock billigare, är Skoda Citigo som står sig väl men Mazdan är ett strå vassare körglädjesmässigt. Andrahandsvärden är goda för bägge bilar.

Den fjärde generationen presenterades till årsmodell 2014 och var ytterligare ett stort snäpp från den andra och ljusår ifrån den första. Interiören är riktigt trevlig för klassen och instrumenten andas skaparglädje. En förnyad variant av samma fina 1,3-litersmotor finns kvar. Alternativet är en lite större bensinmotor eller en dieseldriven på 1,5 liter.
Stora konkurrenter: Volkswagen UpSkoda Citigo

Användarnas omdömen

2
5 röster, 4.00 genomsnittlig poäng (77%)

Insplanet

Försäkra din nya bil

Insplanet jämför och hjälper dig hitta rätt bilförsäkring.

Bilprisers omdöme

Billig i drift

Bullrig

Rostangrepp och ojämn bromsverkan

Bilfakta

Basfakta
Serviceintervall: 2 000 mil
EuroNCAP: Fyra stjärnor
Folksams säkerhetsbetyg: Ingen uppgift
Antisladd: Nej
Whiplashskydd: Nej
Kamrem eller kamkedja Skaffa Bilpriser PRO

Modeller i denna familj: 1.5, 1.3 3dr, 1.3 5dr, 1.4, 1.5 3dr, 1.5 5dr, 1.6, 1.6 DE 5dr.

Annons

Annons

Stäng