Annons

Behöver man byta säkringar?

2013-04-18 | Fredrik, bilpriser.se

De behöver egentligen inte byta en säkring så länge inte någon av bilens funktioner lagt av. Då kan en bränd säkring vara problemet. En karta över var säkringarna sitter finns i bilens instruktionsbok, där står tydligt vilken säkring som försörjer respektive funktion. Det finns vanligtvis tre sorters säkringar; mini, midi och maxi. Den sistnämnda sorten är robust, driver ofta tyngre funktioner och ligger skyddad.

Minisäkringar är de som ofta bränns och det man vanligtvis byter. Är din bil äldre, kanske tio år eller mer? Då ska du få ett kort och koncist råd; byt ut alla minisäkringar. Det kostar dig inte mer än en hundring (eller mindre) och tar dig inte mer än tio minuter. Minisäkringarna är, om illa placerade, utsatta för viss vind, väta och smuts. Och om så är fallet är de garanterat ärgade och kontakten har därmed försämrats. Säkringar håller inte i all evighet.

Har du någon lampa som blinkar till och från? Något reglage som ibland strejkar? En AC som inte blåser ordentligt? Det behöver inte ens vara en bränd säkring, det kan vara så enkelt som en ärgad. Kolla också om säkringsboxen i sig är ärgad. Även den kan behöva en omgång med elektronikrengöringsmedel.

Annons

Stäng