Annons

Bilmarknaden 2019 summerad

2020-01-23 | Peder

Så här i januari kommer sammanställningarna av föregående års försäljningsstatistik för bilmarknaden. Branschorganisationen BIL Sweden var först ut med nybilssegmentet, där det för 2019 syntes en svag uppgång, 0,7 procent, jämfört med föregående år. I reda siffror innebar det att det under 2019 registrerades 356 036 bilar, vilket är det tredje bästa året någonsin. Positivt är att de laddbara fordonen fortsatte att öka sin marknadsandel. 2019 utgjorde de 11,4 procent av nybilsregistreringarna jämfört med 8,2 procent 2018.

Från Bilpriser.se kommer siffrorna för begagnatmarknaden. 2019 var ett kämpigt år för branschen, där de nya skattereglerna gjort att bilägarna behåller sina fordon allt längre. Konsekvensen blev ett försäljningstapp på 3,1 procent jämfört med 2018, vilket innebar att 1 358 242 begagnade bilar bytte ägare under 2019. När utbudet minskar samtidigt som efterfrågan är fortsatt hög kommer en prisboom som ett brev på posten. Priserna på begagnade bilar steg sålunda med hela 13 procent jämfört med året innan. Värt att notera är att bensinbilarna stod för nästan hela nedgången i försäljning och även den största prisökningen.

Vi fortsätter att se en utveckling där fler håller fast vid sin bil längre och där köparna slåss om det som läggs ut till försäljning. Det talas mycket om en stark börsuppgång, men då ska man veta att prisutvecklingen på begagnade bensinbilar hållit jämna steg med Stockholmsbörsen sedan juli 2018 då bonus-malus infördes. Den begagnade bilen har närmast blivit en investering”, kommenterar Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Bland miljöbilarna stod de etanoldrivna för ett tapp på 4,8 procent, medan elbilar noterade en ökning på 88,3 procent – dock från väldigt låga nivåer.

Miljöbilar har varit förknippade med höga priser som långt ifrån alla har råd med. Men nu börjar det bli allt lättare att hitta laddhybrider och elbilar på andrahandsmarknaden”, fortsätter Madeleine Fritz.

De mest populära begagnade bilarna under året var Volvo V70 följt av VW Golf och VW Passat, vilket innebär att topptrion är densamma som de föregående två åren.

Annons

Stäng