Annons

Bilmarknaden februari 2013

2013-03-25 | Mathias, bilpriser.se

Registreringen av nya bilar

Försäljningen av nya bilar går fortsatt trögt men enligt Bilsweden tuffar försäljningen på enligt prognos. Observera att Bilsweden tittar på registrerade bilar i Sverige, inte sålda. I Sverige får vi ett lönsamhetsproblem med nya bilar. För att behålla försäljningsvolymen sänker man priserna. Fleetkunderna har alltid prioriterats men idag har många märken även låga priser för privatpersoner.Om vi zoomar ut så går det även trögt ute i Europa.

Tabell 1. Fördelning av nyregisterade bilar.

 Försäljningen av begagnade bilar

Under januari var det bra tryck i försäljningen som sedan backade lite under februari. Siffrorna för februari är preliminära och borde korrigeras upp ca 3-5 procent nästa månad på grund av manuella registreringar mellan privatpersoner. Bilhandeln ligger på samma nivåer som 2012 samtidigt som totalmarknaden backade.

Tabell. Försäljning av begagnade bilar 2013 vs 2012

 Prisbilden på begagnad bilar

Prisbilden på begagnade bilar ligger kvar på fortsatt låga nivåer. Vi ser inga indikationer på en uppgång i prisbilden. De kommer fortsätta ner, dock i en långsammare takt jämfört med Q4 2012. De stora förlorarna, sett till vad bilarna kostade nya är:

1. Gasbilar – bra incitament för privatpersoner saknas samtidigt som utbudet är större än tidigare.

2. Bilar med motorer på över 2,5 liter slagvolym är iskalla, undantaget lyxbilar.

 

Elbilar

I dag säger man att företagen ska arbeta med kunden i fokus. Man lyssnar på kundernas behov och utvecklar produkter och tjänster som motsvarar kundernas förväntningar. Det blir ett win-win för alla där kunderna får det de vill ha och företagen tjänar pengar. Tittar man på tillverkningen av elbilarna och deras kusiner plug-in-hybriderna så har man gjort tvärt om. Man har tillverkat bilar som i princip ingen efterfrågat. Samtidigt har branschen haussat dessa de senaste 5-6 åren. Varför? Elbilarna är viktigare för tillverkarna än för kunderna. Tillverkarna har enorma krav, från exempelvis EU, på att få ned de genomsnittliga utsläppen i sina nybilsprogram. Det är här elbilarna och plug-in-hybriderna kommer in i bilden. Deras existensberättigande ligger i att de ger tillverkarna möjligheten att fortfarande tillverka bilar som drivs med fossila bränslen. Bilar som kunderna efterfrågar.

Priset på elbilar och plugin-hybrider gör dem alldeles för dyra i relation till vad köparna vill betala på andrahandsmarknaden. Det innebär att stora vagnparksägare och leasingbolag kommer vara mer restriktiva mot dessa typer av fordon. Det finns ingen större efterfrågan idag och i Sverige kommer köparna främst bestå av kommuner, landsting, myndigheter och statliga företag eftersom politikerna i många fall ”tvingar” dessa organisationer att ta in elbilar i sina vagnparker. Tyvärr räcker det inte för öka volymerna. Teknologin för elektrifieringen av bilen är i början av sin produktcykel. Det är en relativ ny och oprövad teknologi. Det som är nytt idag kommer garanterat inte uppfattas som nytt om 3-5 år. Man har idag en beprövad teknologi (förbränningsmotorn) som kunderna förstår och har förtroende för. En teknologi som varje år levererar lägre och lägre förbrukning. Det innebär att prisgapet mellan ”vanliga bilar” och elbilar/plug-in-hybrider måste minska drastiskt för att försäljningssiffrorna ska öka.

Om man bortser från plånboken och lyfter ögat mot horisonten så finns det en klar uppsida – miljön!

 

 

 

 

Annons

Stäng