Annons

Bilprisers bilmarknadsrapport Q2 – begagnade dieselbilar slår försäljningsrekord

2018-08-12 | Johanna

Under andra kvartalet 2018 ökade försäljningen av begagnade bilar med 1,8 procent. Speciellt intressant är att begagnade dieselbilar nådde en ny rekordnivå, med en försäljningsökning på 10,9 procent.

Varje kvartal redovisar vi statistik över försäljningen av begagnade bilar och nu är siffrorna för andra kvartalet 2018 här. Totalt såldes 312 478 bilar, vilket är en minskad försäljning för första halvåret om man jämför med samma period 2017. Men när det gäller försäljningen av begagnade dieselbilar är bilden en annan: Det såldes 9 370 fler dieselbilar än motsvarande kvartal 2017 och den totala siffran 95 151 sålda dieselbilar är den högsta försäljningssiffran någonsin.

Fortsatt stort utbud av dieselbilar

Dieselförsäljningen ökade mest i Blekinge län (+ 20,3 procent) och Kronobergs län (+20,8 procent). Den lägsta ökningen var i Stockholms län (+ 1,9 procent). När det gäller begagnade bensinbilar så minskade försäljningen med 2,4 procent under denna period. Förklaringen till att dieselbilarnas andel av försäljningen fortsätter att öka är det stora utbudet på marknaden av tre år gamla dieselbilar. Den blygsamma ökningen i Stockholms län verkar bero på att fler väljer elhybridbilar där än i andra län – en effekt av debatten om ett förbud av dieselbilar i vissa zoner i Stockholm 2020.

Försäljningen av begagnade bilar andra kvartalet 2018 respektive 2017

Den totala försäljningen av begagnade bilar ökade i 18 av 21 län. Största ökningen var på Gotland (+6,4 procent), följt av Jönköpings län (+ 5,8 procent) och Kronobergs län (+ 5,4 procent). Försäljningen minskade mest i Stockholms län (- 1,5 procent). Det största antalet begagnade bilar såldes i Västra Götaland.

Volvo V70 fortsatt i topp

Volvo V70 håller ställningarna som den mest sålda begagnade bilen, före VW Golf och VW Passat. Dock var det Volvo XC60 som ökade mest under detta kvartal (+38 procent). När det gäller populära färger, så var grå den vanligaste färgen, medan brun var den färg som ökade mest (+ 11,9 procent).

Om sammanställningen

Bilprisers statistik över begagnade bilköp i Sverige är preliminär och hämtas från statistikföretaget Vrooms sammanställning från Bilregistret transaktionsdata. Sammanställningen görs vanligtvis en månad efter kvartalets slut för att få med samtliga bilköp, även de köp där ägarskiftet skett via det gula registreringsbeviset (Månadsstatistiken räknas upp med cirka 5000 registreringar efter kalendermånadens slut).

Annons

Stäng