Annons

Bilsemester är en favorit för svenskarna. Här finns ett par prisexempel!

2012-06-09 | Fredrik, bilpriser.se

Vi på Bilpriser älskar inte helt oväntat att köra bil. Att åka iväg på bilsemester är sällan och aldrig en besvikelse då du är helt fri att välja rutt, vilket hotell/motell du stannar över natten på, barnen i baksätet kan själva välja vilket tivoli eller vattenland som ska besökas och museum och shoppingcenter är enkla att på egen hand söka upp. Kort sagt: bil är lika med frihet. Bjud barnen på en rolig sommarupplevelse!

En liter 95-oktanig bensin kostar idag 14,63 kronor hos Jet. En liter diesel kostar 14,24. Länder vart bensinen är billig, så lite som en tredjedel av det svenska priset, är bland andra Amerika och Ryssland. Men har du tänkt bilsemestra i västra Europa så räkna med högt bensinpris i samtliga länder, därför kan det svenska priset kring 14- 15 kronor liter för 95-oktanig bensin vara bra som snittpris när du räknar ut hur mycket din bilsemester kostar!


Låt oss säga att vi åker iväg med Stockholm som utgångspunkt i Sveriges favoritbil Volvo V70. I detta fall en bensindriven sådan, Volvo V70 2.4 (170hk), 2007 årsmodell och med automatlåda som drar 0,98 liter per mil vid blandad körning och det är det priset vi räknar med (kostnaden för bilsemestern kan därför landa något lägre i verkligheten men vi väljer att räkna högt). Ni är två vuxna och två barn med på resan.


Prisexempel 1:
Stockholm – Berlin t/r
Till Tysklands huvudstad följer du E4:an och avståndet är ca. 110 mil. Förutom Danmark ser du delar av norra Tyskland och kan vid några timmars omväg även ta en titt på Hamburg. Priset tur och retur till Berlin är ca. 3.220 kronor (alltså med största sannolikhet billigare än flyg eller tåg för två vuxna och två barn). Stanna en natt på bekväma gamla Schloss Teschow utanför Güstrow för ca. 750 kronor. I Berlin stannar ni sju nätter innan det är dags att vända tillbaka till Sverige, ett hotellalternativ är familjevänliga Mark Apart hotell med familjerum för ca. 4.500 kronor för sju nätter. Bilen står tryggt parkerad för 135 kronor per natt. När det är dags att återvända så varför inte stanna i Rostock en natt och shoppa billiga varor att ta med hem? Hotell finns för runt 500 kronor per natt!

Totalt: 9.685 kronor (exkl. mat och nöjen)


Prisexempel 2:
Stockholm – Paris t/r
Till Frankrikes huvudstad följer du E4:an och motorväg A1 och avståndet är ca. 187 mil. Du kommer passera både Tyskland och Belgien. Tur och retur kostar resan ca. 5.500 kronor. En lämplig övernattning är utanför tyska Köln för ringa 500 kronor natten finns på hotellet Mercure. I Paris stannar ni sju nätter och ett alternativ är då snygga och sköna Novotel Marne utanför Paris för ca. 7500 kronor, räkna då med att behöva använda bilen till och från citykärnan alternativt åka pendeltåg. Parkera bilen säkert för 100 kronor per natt intill hotellet. På tillbakaresan kan du med lätthet hitta flertalet gästgiverier med B&B-koncept i Belgien eller Tyskland. Det finns även många motell som har familjerum om du önskar stanna på ett annat ställe än Mercure utanför Köln.

Totalt: 14.700 kronor (exkl. mat och nöjen)

Räkna därtill runt 10 liter bensin, 150 kronor, extra per dag om ni åker omkring bland sevärdheter på resmålet. Ni kan själva enkelt räkna ut priser genom att söka på Google Maps och Hotels.com! Planeringen är nästan lika kul som resan. Glad sommar på er allihop!

Annons

Stäng