Annons

Bisarra bilar del 1 – En amerikansk olycksfågel.

2015-03-08 | Fredrik, bilpriser.se

Vi fick nyligen in ett förslag om att belysa anmärkningsvärda och underliga formgivningar. “Varför inte!?”, tänkte vi. Det låter som en lysande och riktigt kul idé och vart är bättre att göra det om inte här på vår blogg? Ett land där dessa udda fåglar till bilar har flugit tätt är på den amerikanska kontinenten. Och varför inte börja med en av de allra underligaste som dessutom är ganska färsk? …

Pontiac Aztek designades under slutet av 1990-talet och lanserades som 2001 årsmodell. Designen var minst sagt annorlunda med “dubbla” lyktor fram och en upphöjd motorhuv som gav den sitt futuristiska drag. Vidare hade bilen, på sedvanligt amerikanskt vis, en inredning som inte matchade det yttre designmässigt utan mest bestod av grå plast. Intressant var dock hur människorna bakom bilen tänkt på användarvänligheten och familjen. Barnen (för vi antar att det var tanken) kunde justera stereon från baksätet, det fanns i mittkonsollen ett kylfack (återigen smart vid långfärder med barn i bilen) samt särskilda fack för matvaror i kombiutrymmet för att påsarna från stormarknaden skulle hållas på plats. Ett option var ett campingkit med tält och madrasser (!).

Försäljningsmässigt blev Aztek en katastrof och designen har häcklats ända sedan den presenterades. Chefsdesignern Tom Peters var den som hade ansvaret och lustigt nog har han haft huvudansvaret för flertalet, erkänt lyckade formgivningar som senaste generationens Camaro och Chevrolet Corvette C6 och även den senaste varianten – C7. Hur kunde han släppa igenom Aztek? Som många kanske misstänker var, enligt en intervju med Peters i Motor Trend, många starka viljor (och digniteter) inblandade och det där med “för många kockar i soppan” må vara ett av världens mest utslitna begrepp. Dock inte mindre användbart för den skull.

2002-05_Pontiac_Aztek    pontiac_aztek

Annons

Stäng