Annons

BMW V12:a som bruksbil?

2014-09-22 | Fredrik, bilpriser.se

“Har så lust att köpa farsans kompis 750il 95:a som han säljer för 20 tusen till mig. Men är det vettigt att köra den som brukskärra?”

Joakim, Malmö

Vilken bra fråga! Dessutom svår att svara på. Visst, är den i ett absolut toppskick och välunderhållen med servicebok så visst. Annars – håll dig borta från sådana exklusiva modeller. 20 000 kronor är kanske inte mycket pengar att förlora men det är alltid trist om något allvarligt händer. Delarna är mycket dyra. Kända fel är att dämparna är slut och det är ruskigt dyrt om bilen har adaptiva stötdämpare. En annan punkt är automatväxellådan som hade en tendens att slitas ut i förtid. Den tarvar troligtvis att oljan byts ut oftare än intervallerna talar om.

I övrigt är det en stor, tung bil med tolv cylindrar. Så räkna med att den drar nära två liter per mil i stadskörning vintertid och kanske 1,2 liter på landsväg.

Standardservicen på nämnda modell är dock inte jättedyr. Oljeservice kostar 2000 kronor, inspektion 1 kostar 4000 kronor medan den dyrare inspektion 2 kostar 8000 kronor. Intervaller beror på körsätt.

Lycka till!

Annons

Stäng