Annons

Byta däck. Vad ska man tänka på?

2014-11-01 | Fredrik, bilpriser.se

I däckbytestider har firmorna ofta fullt upp och faktum är att du kan byta däck enkelt själv på gårdsplanen eller i varm- eller kallgarage (förutsatt att inte det är för odrägligt klimat). Är det något särskilt att tänka på? Några grejer kan vara bra att känna till;

* Dubbdäck är att föredra i de flesta situationer. Köp kvalitetsdäck från kända märken. Kvalitetsskillnaderna är enorma.

* Dra åt handbromsen! När du byter – lyft bilen med domkraft på en lyftpunkt och säkra bilen med pallbock på annan lyftpunkt (finns angivna i instruktionsboken) för att vara på den säkra sidan.

* Det är mycket viktigt att rotationspilen på däckets utsida ligger i bilens färdriktning. Kontrollera detta. Dra hjulbultarna med rätt antal newtonmeter (du behöver en momentnyckel).

* Kör bilen till bensinmacken där du kontrollerar luftmängden. Rätt mängd för din bil finns angiven i instruktionsboken. Efter cirka tio mil så efterdrar du hjulbultarna med samma antal newtonmeter som innan (finns också angivet i instruktionsboken).

* Har du plåtfälgar? Spreja rostskyddsspray innan du lägger på kapslarna så är risken för rostangrepp betydligt lägre. Sprayen finns att köpa på bensinmacken.

* Vill du vara ambitiös? Vaxa dina aluminiumfälgar med vanligt bilvax så håller de sig fina lite längre.

Annons

Stäng