Blogg

Annons

Citroën och Peugeot redovisar verklig förbrukning – här är listan

2016-07-07 | Mattias Rabe

En månad efter att Volkswagens utsläppsskandal blev känd gick PSA Peugeot Citroën ut och sa att de ska börja redovisa verkliga förbrukningssiffror för sina modeller, i stället för de orealistiska siffror som mäts upp i laboratorium.

Nu börjar det hända grejer och PSA redovisar i dag verkliga förbrukningssiffror för 28 modeller (PSA skriver av någon anledning 30 modeller) från Citroën, DS och Peugeot. Tabellerna nedan visar tydligt att den körcykel som i dag används inom EU är långt ifrån verklighetsförankrad.
Den testmetod PSA använder för att mäta verklig förbrukning är densamma som den EU har tagit fram i projektform och som heter Real Driving Emissions, som förkortas RDE. Den innebär inga test i laboratoriemiljö utan test på verklig väg med portabel mätutrustning kopplad till bilen (se bilderna ovan och nedan) som körs en sträcka bestående av 2,5 mil stadstrafik, 3,9 mil landsväg och 3,1 mil motorväg. Sträckan körs tillsammans med övrig trafik (vägarna är alltså inte tomma) och testbilarna har en passagerare, last och luftkonditioneringen påslagen. En oberoende testorganisation, Bureau Veritas, har granskat och bekräftat att PSA följer mätmetodens specifikationer till punkt och pricka och att resultaten är tillförlitliga. För att dubbelkontrollera uppmätta siffror har PSA dessutom samlat in förbrukningsdata från oberoende kunder.

DS 3 RDE verklig förbrukning

Stora skillnader
I tabellerna nedan ser vi att ingen av de 28 modellerna i verkligheten håller sig i närheten av den förbrukning som EU:s körcykel mäter upp. Det skiljer minst en dryg deciliter per mil och uppemot nästan tre deciliter per mil.
Värst är Peugeot 3008 1,2 PureTech 130 S&S med manuell sexväxlad låda som enligt den utopiskt lagda EU-körcykeln ska dra 0,49 liter per mil. Men enligt den verklighetsbaserade RDE-körcykeln drar just denna modell 0,76 liter per mil, en skillnad på hela 2,7 deciliter per mil.
Ett annat exempel är lilla Peugeot 108 1,2 PureTech 82 med manuell femväxlad låda som enligt EU-körcykeln ska dra 0,43 liter per mil men som i verkligheten drar 0,61 liter per mil, en skillnad på 1,8 deciliter.
Den modell som enligt EU-körcykeln ligger närmast verkligheten, men ändå långt ifrån, är Peugeot 208 1,6 BlueHDi 100 med manuell låda. Enligt EU:s nuvarande körcykel ska den dra 0,35 liter per mil men i verkligheten är siffran 0,47 liter per mil, det vill säga 1,2 deciliter mer än vad laboratoriet säger.
Bland Citroën-modellerna är det C4 Picasso BlueHDi 120 S&S med semiautomatisk sexväxlad låda som i EU-körcykeln ligger längst ifrån verklighetens siffror. I EU-körcykeln sägs den behöva 0,39 liter per mil men i själva verket ligger förbrukningen på 0,65 liter per mil, en skillnad på 2,6 deciliter per mil.
Intressant är att några stickprov visar att Teknikens Världs egen testcykel – Sverigecykeln – ofta ligger mycket nära de verkliga förbrukningssiffror som PSA nu redovisar. I Sverigecykeln har vi under flera år avslöjat flertalet bilar som betydligt törstigare än vad de på papper ger sken av att vara.

Utöver de 28 modeller som PSA redovisat verklig förbrukning för kommer de under senare delen av 2016 redovisa motsvarande siffror för ytterligare 20 modeller. Under 2017 kommer de dessutom att börja redovisa utsläppen av kväveoxider (NOx).

Onlinesimulator för verklig förbrukning
Senare under 2016 ska PSA släppa en onlinebaserad simulator där kunder och bilägare kan ta del av verklig förbrukning baserat på respektive förares körstil.

Citroën verklig förbrukning

11 Citroën-modellers förbrukning i verkligheten (RDE) jämfört med EU-körcykeln.

DS verklig förbrukning

3 DS-modellers förbrukning i verkligheten (RDE) jämfört med EU-körcykeln.

Peugeot verklig förbrukning

14 Peugeot-modellers förbrukning i verkligheten (RDE) jämfört med EU-körcykeln.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng