Annons

Dacia bättre än BMW

2013-11-05 | Mikael Stjerna

Premiummärken faller snabbare i värde än lågprismärken. Unika prognoser från Bilpriser.se visar att Kia, Dacia, Hyundai och Peugeot håller värdet bäst.

Många tror att fina premiummärken håller värdet bättre än nykomlingar som till exempel Dacia och Kia.
Men det är oftast tvärtom. Billiga bilar har med låga inköpspris en betydlig fördel framför dyra premiummärken.
Det visar en sammanställning som landets ledande bilvärderingsföretag, Bilpriser.se, har gjort för Teknikens Värld. Prognoserna visar vad dagens bilar kommer att vara värda om tre år och efter 6 000 mil, när de säljs till bilhandeln.
Bland suvar hittar vi den extremt lågt prissatta Dacia Duster med en värdeminskning på 88 100 kronor efter tre år och 6 000 mil. Det är bara hälften av vad BMW X1 faller i värde. En billig bil har inte så mycket att förlora.

Tittar vi på den stora mellanklassen hittar vi samma mönster där.
Lägst värdeminskningen har Kia Optima och Hyundai i40 med drygt 90 000 kronor på tre år. En jämförbar bilmodell, Audi A4 Avant, kostar 153 400 kronor i värdeminskning.
Orsaken är självfallet att både dyra och billiga bilar i princip värderas lika högt när de är 15-20 år gamla. År 2030 kommer 2013 års modell av Mercedes E 350 och Hyundai i10 att kosta ungefär lika mycket. Tanken svindlar.

Karossformen påverkar också andrahandsvärdet. Kombibilar värderas högt på begagnatmarknaden, få vill ha en opraktisk sedankaross. Överhuvudtaget är det ekonomi och praktisk användbarhet som efterfrågas. Prestanda och körglädje får du i princip skänka bort gratis när du säljer en begagnad bil.

Annons

Stäng