Annons

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

2017-07-19 | Niclas Borgström

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips.

1. Bra och betydande bilder
En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara avgörande. Först måste du förstås se till att bilen är ren och snygg, både utvändigt och invändigt. Ta sedan ljus, omgivning och vinkel i beaktande, men undvik att ta bilder som ser för konstnärliga eller reklamliknande ut. Bra att tänka på är att morgon eller kväll ger det mest tilltalande ljuset. Den bild du sedan väljer som huvudbild bör visa både front och vänstersida, eftersom just bilens förarsida upplevs som mest attraktiv.

När du tar bilder på interiör och instrumentpanel är det bra att ställa bilen i skugga. Detta är för att undvika infallande solljus. Ta ändå helst inte bild i garaget, eftersom ljusmängden sällan räcker till. Studier har visat att det optimala antalet bilder är nio. Mindre ger inte tillräckligt med information, fler tröttar ut. Trots att sajter som Blocket ger dig möjlighet att ha över tjugo bilder bör du alltså undvika att ha fler än nio. Undantaget är om du säljer ett ovanligt fordon med många specialdetaljer.

2. Var taktisk med pris och tidpunkt
Förutom en bild är priset oftast det första en spekulant ser av din bil. Här på bilpriser.se kan du enkelt värdera din bil. Genom att ange fordonets registreringsnummer har du ett ögonblick senare din värdering – helt gratis! Jämför sedan med motsvarande modeller på de sidor där du har tänkt placera din annons och fundera över hur du kan göra din bil extra attraktiv. Om ditt pris är högre än snittet bör du kunna motivera detta i din annons.

Har du förmånen att kunna välja tidpunkt är det smart att minnas att folk är beredda att betala mer för bilar på våren än på hösten. Den mest svårsålda tiden är december och januari (vilket å andra sidan är den mest lönande tiden att köpa). För att inte sätta ett pris som är så högt att ingen är beredd att möta det, eller ett pris som är så lågt att du går miste om största möjliga vinst, bör du alltså även hålla koll på säsongen.

Värdera din bil gratis på bilpriser.se – klicka här

3. Sätt färdig prutmån!
Förbered dig också på att många vill pruta. Sätt inte tvärstopp på detta; ge istället utrymme för köparen att pressa ner priset en aning. På så sätt upplever sig personen ha möjlighet att göra ett gott köp. Lägg därför färdigt en viss prutmån på priset. En liknande sak värd att minnas är att sajter som Blocket använder sig av ett system av ”röda pilar” för att indikera pris som sänkts. Vissa köpare har väldigt svårt att motstå realiserade pris; det är därför ingen dum idé att redan från början planera in en sådan sänkning i prissumman.

4. Skriv en trovärdig och ärlig annons
När du har satt ditt perfekta pris och knäppt dina lockande bilder är det dags att skriva en säljande annons. Viktigt nu är att vara så saklig och tydlig som möjligt. Trovärdighet är A och O. Undvik att frossa i superlativ och utropstecken i hyllningar över din fantastiska bil, även om du upplever effekten som charmig och humoristisk. Skojiga formuleringar må vara lockande när man köper något av mindre värde, men knappast när det är dags att satsa besparingar på den nya familjebilen. Rada sakligt upp din fakta och låt köparen själv förstå hur bra ditt objekt är. Kom ihåg att vara ärlig. Det viktiga är trots allt inte hur många du lockar till att kontakta dig; det är att du faktiskt säljer din bil – och det till ett bra pris.

5. Ge köparen möjlighet att kontakta dig på fler än ett sätt
Ett enkelt tips är att ge köparen många sätt att kontakta dig. Det kan göra större skillnad än man först tror. Vissa föredrar att diskutera via telefon, medan andra hellre eftertänksamt formulerar sina frågor i ett mejl. Man kanske tänker att den som verkligen vill ha bilen inte tvekar att ta kontakt hur som helst, men att en bra köpare drar sig för vissa sätt kan handla om så självklara saker som tal- eller skrivsvårigheter. Om någon som är beredd att möta ditt pris exempelvis har telefonskräck, kan du lätt förlora din drömköpare åt en motsvarande annons som erbjuder kontaktmöjlighet via epost. Kom också ihåg att vara direkt tillgänglig. Dröjer du med att svara kan spekulanten snabbt glida vidare till nästa annons.

Värdera din bil gratis på bilpriser.se – klicka här

6. Ha koll på dina papper
Din trovärdighet som säljare hänger på att du har koll på dina papper. Det samma gäller din pålitlighet som tidigare ägare. Du ska kunna visa att fordonet faktiskt är försäkrat, att du har betalt vägskatten och följt serviceanvisningarna. Ha därför servicehandbok, registreringsbevis, besiktningsprotokoll och kvitton på reparationer redo. En köpare vill gärna veta en bils historia och förutom alla papper ingår även du i den historien. Att du kan uppvisa alla relevanta dokument, gärna prydligt samlade i en mapp, är ett bevis på att du som ägare har skött om bilen på bästa sätt. Detta har en förtroendeingivande verkan som ökar köparens villighet att möta ditt pris. Ett köp kan faktiskt helt och hållet hänga på hur mycket du vet om din egen bil.

7. Fixa alla småfel
Tänk inte att den framtida ägaren gott kan åtgärda enkla och billiga saker som du själv är för lat att ta itu med. Ge inte köparen extra anledning att pruta! En enkel glödlampa eller ett utslitet torkarblad kostar inte mycket att byta, men psykiskt kan det ha stor inverkan på vad köparen är villig att betala. Det som hade kostat dig någon hundring och tio minuters jobb, kan plötsligt göra att köparen känner sig berättigad att pruta ner priset tusentals kronor!

8. Presentera bilen sakligt
När du presenterar bilen kan det vara bra att minnas din inställning när du skrev annonsen. Var alltså även nu saklig och tydlig, utan att för den skull bli kall eller otrevlig. Babbla framförallt inte på om hur underbar bilen är; det får snabbt den potentielle köparens förtroende att sjunka. Ge istället relevant information och låt spekulanten i lugn och ro få ställa sina frågor. Verka absolut inte stressad att bli av med bilen. Då känner personen att priset kan pressas ner ytterligare. Spela cool, även om det brinner i knutarna!

9. Köparen vill provköra – håll bilen fräsch även invändigt
När det väl är dags för köparen att provköra kan du lita på att den redan kritiska blicken blir så mycket skarpare. Förutsatt att du har fixat alla mystiska biljud och hackande växellådor är renlighet nu av yttersta vikt. Om du under annonstiden ännu använder bilen ska du alltså alltid hålla den ren. Förutom den vanliga städningen är ett enkelt tips för en fräschare känsla att byta ut golvmattorna.

Kom också ihåg lukten. Doftsinnet är bland våra känsligaste sinnen och en unken bil kan få en annars villig köpare att backa. Lukt av hund och/eller tobaksrök kan vara svår att få bort. Märker du att din bil inte är luktfri även efter att du noga har tvättat den kan det vara värt att lämna in den på en rekond. Den kostnad man satsar i en sådan kan löna sig mångdubbelt i slutändan.

Värdera din bil gratis på bilpriser.se – klicka här

Annons

Stäng