Annons

Dags att teckna bilförsäkring?

2017-08-01 | Niclas Borgström

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig.

Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring?

Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ av skydd behöver ditt fordon? Balansakten är att undvika onödiga kostnader, samtidigt som du inte vill ångra dig den dag det oönskade sker. Du kanske redan vet att du enligt lag är skyldig att ha en grundläggande trafikförsäkring. En sådan täcker nämligen de skador du med ditt fordon kan vålla på andra människor och deras egendomar. För en billig bil, med många år och mil bakom sig, kan det gott räcka så. En trafikförsäkring innefattar dock varken rättsskyddsförsäkring eller räddningsförsäkring. Måste bilen bärgas är det du som betalar. Hamnar du dessutom i en rättstvist kan kostnaderna bli stora.

För att täcka in även detta kan det vara lönt att titta närmare på en halvförsäkring. Förutom rättsskydd och bärgning ersätter en sådan även vid stöld, brand eller maskinfel. Däremot täcks inte skador på vagn och kaross. För detta krävs en helförsäkring. En helförsäkring är ändå inte automatiskt det självklara valet om du har en bil du är rädd om. Minns att nya bilar oftast kommer med en vagnskadegaranti; i det stora hela motsvarar en sådan det som helförsäkringen täcker utöver halvförsäkringen. Därför är en halvförsäkring faktiskt ett smartare val för nya bilar. Så fort vagnskadegarantin går ut är det dock läge att överväga en helförsäkring, om du anser att din bil fortfarande har tillräckligt högt värde.

När man jämför en bilförsäkring – vad ska man titta extra på?

När du har bestämt dig för försäkringstyp ska du inte att bara jämföra priset mellan de olika bolagen; det är också viktigt att granska exakt vad som ingår. Villkoren för till exempel självrisk och maskinskador kan skilja sig en hel del mellan erbjudanden. Håll även i minnet att söka upp bolag med förmånligast erbjudanden för just din ålder och just ditt bilmärke. Jämför också vilka tilläggsförsäkringar som finns. Det kan nämligen vara bra att med sådana anpassa din försäkring efter dina personliga behov. Speciellt observant bör du vara om du har
en direktimporterad bil. Somliga bolag har nämligen speciella regler för sådana.

Är den billigaste bilförsäkringen alltid bäst?

Man ska däremot inte bara stirra sig blind på priset. Villkor som vid första anblick verkar identiska kan variera en hel del när man börjar studera det finstilta. Var alltså inte för snabb med ditt val. Kanske låter det tråkigt, men om du vill du vara säker på vad som faktiskt gäller finns det inga omvägar här – för att undvika tråkiga överraskningar ska du noggrant läsa även det finstilta innan du skriver på. Och var inte säker på att det är över här! Vill du även i fortsättningen få det absolut förmånligaste erbjudandet? Då bör du med jämna mellanrum jämföra din försäkring med konkurrenternas, för att se om den fortfarande håller måttet!

Vanliga frågor kring bilförsäkringar

När man jämför bilförsäkringar blir det lätt att man förirrar sig i en djungel av paragrafer, procenter och finstilt text. Det är dock viktigt att komma ihåg de praktiska sakerna också. Här kommer snabba svar på några av de vanligaste frågorna:

Vem ska man teckna bilen på?

Det är bilens ägare som är skyldig att ha bilförsäkring; alltså bör försäkringen tecknas i bilägarens namn. Minns också att bilägaren helst ska vara den som faktiskt använder fordonet. Annars kan faktiskt försäkringsbolaget uppfatta saken som en form av bedrägeri – att försäkringen av ekonomiska intressen tecknats på en viss familjemedlem, när det egentligen är en annan som använder den.

Fungerar bilförsäkringen utomlands?

Den grundläggande trafikförsäkringen gäller även när du är utomlands. Sedan 2003 kan ärendet oftast skötas i Sverige, så länge olyckan sker i ett EES-land (EU, inklusive Norge, Island och Liechtenstein) eller i ett land anslutet till det så kallade Gröna Kort-systemet. I de flesta europeiska länder är du alltså automatiskt skyddad, men var uppmärksam: Ibland är försäkringsbrev obligatoriskt. Vad gäller halv- och helförsäkringar är det bäst att granska enskilda erbjudanden. Vagnskadegaranti gäller till exempel i de länder anslutna till Gröna Kort-systemet – helförsäkringen bör
motsvara detta.

Kan jag låta mina barn eller släktingar låna bilen?

Var försiktig med detta. Vid privat utlåning bör ordinarie villkor visserligen gälla, i synnerhet om det handlar om personer som bor i samma hushåll, men minns det ovannämnda: Händer något kan försäkringsbolaget faktiskt hävda att försäkringen av ekonomiska skäl har tecknats på en annan person än den som regelbundet använder fordonet. På så sätt kan de anse att villkoren inte gäller.

Vad händer om jag säljer bilen?

Vad om man säljer bilen strax efter att man har betalat sin försäkring för en längre period? Hamnar man då att betala för en bil man inte längre äger? Nej, antingen
får du tillbaks den kvarvarande summan eller så hålls den som tillgodohavande på bolaget. Förfarandet kan här variera beroende på beloppet och bolaget ifråga. Det som absolut inte sker är att försäkringen flyttas med bilen; den nya ägaren är alltid skyldig att teckna ny försäkring direkt.

Varför får unga så höga försäkringspremier?

Är du under 24 år? Då kanske du känner dig orättvist behandlad när du upptäcker att din ålder leder till en högre försäkringspremie, alternativt en högre självrisk. Känn dig inte personligt förolämpad. Orsaken är kall statistik. Försäkringsbolagen försöker helt enkelt gardera sig mot den ökade riskbenägenhet som unga och oerfarna förare uppvisar i högre grad än andra åldersgrupper.

Varför blir just mina försäkringspremier så höga?

Förutom din ålder finns även andra orsaker som kan påverka din försäkringspremie. Var du bor, hur länge du haft körkort, din skadefrihet, hur mycket du kör, bilens värde, stöldbegärlighet och var den står parkerad om nätterna – alla är de faktorer som kan få summan att stiga. Till exempel är det runt 30% dyrare att försäkra en bil i Stockholm än det är i Norrland. En begärlig bil som om nätterna står parkerad utomhus i ett högrisk område innebär helt enkelt en större risk för försäkringsbolagen. På samma sätt är din erfarenhet som förare, din skadehistoria och hur mycket du använder fordonet alla faktorer som påverkar riskbedömningen.

Jag är redo! Hur gör jag för att teckna min bilförsäkring på studs?

När alla faktorer har tagits i beaktning är du slutligen redo att vaska fram din perfekta bilförsäkring. Idag är vi extra lyckligt lottade eftersom det på nätet finns så fina tjänster, som snabbt och enkelt låter oss jämföra olika försäkringsbolag. En av de allra snabbaste och enklaste är Insplanet.com. På trettio sekunder får du här pris att jämföra – kostnadsfritt! Insplanet är dock inte bara en jämförelsetjänst; med kunnig personal hjälper de dig även att både hitta och teckna din perfekta försäkring. Insplanet förenklar processen till fyra enkla steg: Du fyller i ett formulär, du får priser att jämföra, du tecknar den bästa och sedan får du bekräftelse per epost. Vem kunde tro att bilförsäkring var så enkelt? Vågar man nästan kalla det … roligt?

Annons

Stäng