Blogg

Annons

Därför kraschade Koenigsegg One:1 på Nürburgring

2016-07-21 | Mattias Rabe

Det var i måndags vid 16.30-tiden, ungefär 3,5 timme in på testdagen, som en Koenigsegg One:1 – bilen med chassi nummer 107, det vill säga den bil som fick tyska bilregistret att uppvisa en svaghet – vid utgången av Fuchsröhre på Nürburgring låste hjulen och for i hög fart in i skyddsräcket vid Adenauer Forst. Spekulationerna satt snabbt igång på Internet.

Men nu tar Koenigsegg bladet från munnen och Kraschad Koenigsegg One-1 på Nürburgring

Bilen blev rejält tillknycklad.

Bilens alla säkerhetssystem fungerade och utlöste precis som avsett, exempelvis löste krockkuddarna ut och deformationszonerna fungerade som de skulle. Karossens kolfiberpaneler tog kraftig skada, likaså bilens subframes fram och bak. Däremot klarade sig monocoque-chassit utan skada, utan skyddade i stället föraren tillsammans med de aktiva systemen, så som nämnda krockkuddar. Ingen bensin, olja eller hydraulvätska läckte ut, trots att kollisionen var kraftig.

Eftersom monocoquen är intakt ska den nu bilda bas åt en återuppbyggd bil som ska byggas kring den. Motor, växellåda och många andra komponenter plockas från den förolyckade bilen. Även dörrarna klarade sig, de var till och med fullt fungerande, samt det avtagbara taket som inte blev skev eller liknande.

Av kraschen har Koenigsegg lärt sig en hel del. Bland annat att deras övervakningssystem Active Systems Warning, som redan i dag är mer omfattande är vad som krävs, ska utökas med att även bevaka ABS-bromssystemet. I dag övervakar Active Systems Warning många andra system i bilen och om något av dem havererar meddelar systemet föraren via blinkande ljus på instrumentbrädan och en varningslampa. Dessutom begränsas bilens toppfart, av säkerhetskäl, till 100 km/h. Inom kort ska alltså en strulande ABS-givare även få systemet att uppmärksamma föraren.
Koenigsegg kommer att rulla ut en mjukvaruuppdatering för berörda bilar inom kort.

Koenigsegg avslutar med att säga att denna incident inte stoppar dem från deras intensiva testande på Nürburgring (med andra ord; att försöka slå banrekordet), men att projektet pausas för en tid framöver. Kanske redan senare i år, även om det kanske är mer troligt med 2017, är de tillbaka för att ta vid från strax innan kraschen.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng