Annons

Djurgården ska bli grönare

2019-02-19 | Johanna

Genom att ansluta sig till initiativet Nollzon får kommuner och företag förtur till elbilar när de beställer taxi. Till dags dato har 1 140 företag över hela landet med nästan 110 000 anställda anslutit sig, något som skapat incitament för taxibolagen att byta ut fossildrivna bilar till eldrivna. Eftersom varje taxi i snitt kör cirka 12 000 mil årligen blir klimatpåverkan klart påtaglig.

Nu kommer nyheten att Kungliga Djurgården inleder ett samarbete med Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på ön. Förvisso tar sig många av de 15 miljoner personer som årligen besöker Djurgården redan dit på miljövänliga sätt som cykel, spårvagn eller helt enkelt genom att promenera. Men de som trots allt väljer taxi från Skansen eller någon av det femtiotal andra aktörer som är belägna på Djurgården får nu möjlighet att åka Tesla eller annan elbil.

Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter, kommenterar: ”Visionen är ett bilfritt Djurgården, men på vägen dit är samarbetet med Nollzon ett steg för att skapa tystare och renare trafik här”.

Bakom Nollzon står ABB, IBM och Vattenfall tillsammans med organisationen Gröna Bilister och utvecklingsföretaget Sustainable Innovation.

Att Djurgården arbetar för att heltäckande bli en Nollzon är fantastiskt. Det gör att vi ännu tydligare kan visa taxibranschen hur stor efterfrågan faktiskt är på tyst och ren trafik och att omställningen måste gå snabbare än vad den gör idag”, säger Susanna Hurtig, e-mobilitetschef på Vattenfall.

Annons

Stäng