Annons

Efter Almedalen: brett stöd för miljö- och energideklaration av fordon

2019-07-12 | Johanna

Sverige sladdar när det gäller efterlevnad av EU’s direktiv för fordonsmärkning. Hälften av EU’s medlemsländer energideklarerar numera nya fordon på samma sätt som exempelvis kylskåp och TV-apparater, men Sverige är inte ett av dem. Därmed ges inte konsumenter makten att göra ett aktivt val utifrån fordonets miljö- och kilmatpåverkan, enligt organisationen Gröna Bilister. På ett seminarium i Almedalen diskuterade representanter för såväl de politiska partierna som olika bransch- och intresseorganisationer frågan, och samsynen var i det närmaste total: det behövs läggas i en högre växel för att möjliggöra även för svenska bilköpare att göra hållbara och klimatsmarta val. 

Det är pinsamt att Sverige inte ens gör hälften av läxorna EU ger när det gäller konsumentupplysning om bilar”, sa Per Östborn, projektledare på Gröna Bilister.

Jessica Alenius från BIL Sweden, som företrädde biltillverkarna, motsatte sig inte en fordonsdeklaration, men menade att det bästa är att vänta tills den nya mätcykeln för utsläpp, WLTP, har kommit på plats, samt att ett svenskt regelverk bör harmoniseras med övriga EU.

Annons

Stäng