Annons

Elbilsförare överrepresenterade i skadestatistiken

2020-02-20 | Peder

En undersökning av den danska dagstidningen Politiken visar att elbilsförare i allmänhet och Teslaägare i synnerhet är inblandade i fler tillbud än andra typer av bilar. Statistik från försäkringsbolaget Topdanmark visar att elbilar är involverade i 20% fler olyckstillbud medan för Teslor är siffran hela 50%. Codan, Teslas försäkringspartner i Norge och Danmark, bekräftar att tendensen är densamma i Norge där det tack vare elbilarnas väldiga popularitet finns ett betydligt större statistiskt underlag.

En hel del av skadorna kommer av att bilen kört in i en betongpelare i parkeringsgaraget eller i carporten därhemma. Det sker förmodligen för att elbilen accelererar snabbt och det kan överraska föraren”, säger Jens Røpke, chef för produktutveckling på Topdanmark.

Søren Friis, chef för bilpartnerskap på Codan, är inne på samma spår: ”Självklart måste förare vänja sig vid något helt annat när man trampar ner gaspedalen i en elbil. Vi kan se att skadorna framför allt är bucklor på de främre delarna av bilen och att skadorna uppstår vid start och stopp”.

SVT Nyheter har undersökt förhållandena för den svenska marknaden. De svenska försäkringsbolagen saknar dock ännu tillräckligt stort underlag för att se om samma tendens gäller här. De danska siffrorna förvånar dock inte Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren. ”Det handlar med största sannolikhet om förarbeteenden. Det är extremt prestandastarka bilar som lockar förare som gärna utnyttjar prestandan. Då ökar olycksrisken precis som den ökar även för bensin- och dieseldrivna bilar med hög prestanda” säger han.

Annons

Stäng