Annons

Elbilsrally till Polcirkeln

2019-02-26 | Johanna

Att elbilar påverkas av vinterklimat vet vi. Låg utetemperatur och hög kupévärme, särskilt i kombination, inverkar menligt på räckvidden. Med detta i bakhuvudet har fyra kommuner i Norrbotten gått samman om arrangemanget e-Grand Prix Nordic som går av stapeln i månadsskiftet februari-mars. Hur pass bra fungerar egentligen laddbara bilar jämfört med bensin- eller dieseldito vid riktigt kallt väder, det är frågan? Under festliga former ges här möjligheten att ta fram konkreta testdata, samtidigt som publiken får möjlighet att bekanta sig med nya el- och hybridbilar på marknaden. Rallyt startar i Luleå och går norrut till Jokkmokk, strax norr om Polcirkeln, för att därefter dra sig söderut igen till målet i Älvsbyn.

I motsats till vanliga rallyn handlar det dock inte om att köra snabbast utan om att komma närmast en idealtid. Hastighetsöverträdelser och för låg temperatur inne i kupén straffas med tidstillägg. I priserna ingår bland annat en tur med det gamla rallyässet Stig Blomkvist.

Det är ett viktigt projekt sett till en hållbar framtid. Vi vet att många Pitebor är nyfikna på elbilar och vi ser en snabb teknikutveckling i branschen som möjliggjort att antalet körbara mil ökat. Vi vill vara med och sprida kunskapen till ännu fler”, kommenterar Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi som är en av arrangörerna.

Annons

Stäng