Annons

Elektricitet ÄR framtiden

2010-10-06 | Fredrik, bilpriser.se

Det finns ingen ände på möjligheterna om vi kan byta ut fossilt bränsle mot elektricitet. Det anser i alla fall jag. Men detta ligger en bit in i framtiden och skeptikerna är inte korkade. För det finns många frågor att besvara. Elbilen är som många vet inget nytt påfund utan har faktiskt existerat samtidigt som de första bensinbilarna. Men på grund av bland annat klen prestanda var det inget hållbart alternativ på den tiden. Och frågan är väl om elbilens “bränsle” överhuvudtaget hade kunnat klassas som något sånär grön med tanke på framställningen av energi …

Och då är vi där igen – hur grön är elektriciteten idag? Dessvärre inte så grön som vi hade kunnat önska. Kolkrafteverken dominerar i USA och delar av Asien ska vi inte ens tala om. Men någonstans måste vi ju börja. Chevrolet har gjort det, Volvo, Saab, Mitsubishi, Toyota .. De har alla presenterat fungerande elbilar.

Danmark har så sent som i våras målat upp visionen om att hälften av landets elektricitet ska framställas genom vindkraft. Och skulle majoriteten av västvärldens länder flagga för liknande koncept så kan vi börja snacka om många sparade regnskogar och isberg! Det är något vi alla vinner på.

Pris? Förutsatt att bilen klarar 15 mil på en laddning kostar det runt tre kronor per mil. Låter det lockande?


Mitsubishi Miev är en fullt produktionsklar bil. Men kanske lite trång inuti?


Chevrolet Volt kanske är den hittills snyggaste elbilen. Eller?

Annons

Stäng