Annons

.. en eftermiddag hos: Jeep – den riktiga, alltså.

2012-02-16 | Fredrik, bilpriser.se

Ingen annan bil har blivit mer synonym med SUV-marknaden än Jeep. Inte undra på, förutom att de var pionjärer på området så är det faktiskt bland de få i klassen som verkligen tar sig över stock och sten. Den som får bäst betyg på den fronten är självklart Jeep Cherokee som nyligen kommit ut som ny generation. Vilken självklart tynger ner andrahandspriserna på den förra generationen.

När nyheterna rapporterar om rekord på rekord vad avser bränslepriserna kanske inte just en Jeep är så lockande? Men vänta. Vissa är förvisso bensintörstiga men det finns också terrängvänliga val som är överkomliga i driftskostnader (för sin klass, förstås). När vi promenerar omkring hos en Jeep-handlare är det främst två modeller som är värda att ta en närmare titt på:


Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD (218hk)
Du läste rätt, beteckningen “CRD” är ingen synvilla. Jeep Grand Cherokee finns med dieselmotor vilken gjort sig betydligt populärare än de tidigare, törstigare V8-motorerna (dock är en gnutta körglädje borta med dieselmotorn). Genom det mångåriga samarbetet mellan Chrysler-koncernen och Mercedes-Benz lånades denna 3-liters dieselmotor från Mercedes och använder sig av modern common rail-teknik. Bränsleförbrukningen anges till dryga en liter diesel per mil vid blandad körning. Fördelarna med denna Jeep är självklart terrängegenskaperna, lastutrymmen och generösa utrustningspaket. 250.000 kronor får du ge för en 2009 årsmodell av denna Jeep utrustad med Limitied-paketet.


Jeep Commander 3.0 CRD (218hk)
Jeep Commander är en tuffare och rätt mycket större version av Jeep Grand Cherokee med sju sittplatser. Med andra ord får hela familjen plats och denna modell har snott till sig många köpare från MPV-marknaden i USA. Felet är att Commander blir för klumpig att ratta inne i stan. Bränsleförbrukningen om 1,08 liter diesel per mil vid blandad körning är helt okej då bilen också är rejält tilltagen i mått. Bilen var runt 80.000 kronor billigare än en Jeep Grand Cherokee och på begagnatmarknaden ligger en 2009 årsmodell kring 200.000 kronor basutrustad med 5.000 mil på mätaren.

Annons

Stäng