Annons

.. en eftermiddag hos Opel – dammigt eller fräscht?

2012-02-04 | Fredrik, bilpriser.se

Det var inte så längesedan som Opel var känd för att ha de allra, allra snålaste bilarna på marknaden. Men märket var också vid ungefär samma tid ökänt för rostproblem. Idag så ser det självklart annorlunda ut och för den som kör General Motors mer kostnadseffektiva modeller idag kommer även känna igen sig i nyare Opel-modeller.

Idag finns flertalet diesel- och bensinalternativ bland motorerna. Opel har faktiskt redan långt tillbaka i tiden gjort sig kända för just snåla bensinmotorer. Vi tar en titt på några modeller vi frekvent stöter på i begagnathallar:


Opel Astra 1,6 kombi (115 hk) 07-10
Opel Astra 1,6 är en rymlig bil och sväljer ledigt ett ekipage bestående av både väskor och en hund. Redan på 1990-talet var Astra kombi, men då med 1,4-liters motorn, känd i Europa för att vara extremt snål i drift med runt en halvliter på landsväg (och historier finns om ännu lägre förbrukning) Trots att detta inte är extremt optimerat 15 år senare så drar ändå 1,6-liters motorn snålt med bensin för klassen. Närmare bestämt 0,65 liter bensin vid blandad körning och då får man ha i bakhuvudet att måtten växt samt säkerheten blivit tyngre. Och komforten? Ljusår bättre än du upplevde i Astra anno 1997. En 2008 årsmodell i grundutförande med 5.000 mil på mätaren kan köpas för runt 85.000 kronor i gott skick.


Opel Corsa 1,3 CDTI 3dr (90 hk) 07-10
“Snål-Corsan” håller sin position som bland de billigaste i klassen. Fördelen är sannerligen en låg förbrukning (0,46 liter bensin vid blandad körning) och billigt inköpspris. Nackdelen är plastig inredning och något sämre andrahandsvärde än konkurrenter i klassen. Men det kan den vara värd. Runt 70.000 kronor är rimligt att betala för en Corsa årsmodell 2007 i grundutförande som rullat 7.500 mil. Prisbilden varierar stort just för att miltal och utrustning varierar stort. Så var på din vakt!


Opel Meriva 1,6 (105 hk) 06-10
Opel Meriva tillhör MPV-klassen storlek small och är ett komplement till Opels långa linje av familjevänliga fordon. I sedvanlig Opel-anda är fjädringen i de nya modellerna något för hård och det upplever man i Merivan. Det kompenseras dock av generösa utrymmen inuti. Den har också i likhet med Astran låga driftskostnader och åtminstone hyfsat andrahandsvärde. En 2009 årsmodell med 4.500 mil på mätaren i grundutförande kostar ungefär 85.90.000 kronor. Och då ingår vinterdäcken och påslaget för lite extrautrustning bör inte vara alltför påtaglig.

Annons

Stäng