Annons

.. en eftermiddag hos: Volvo – lättsåld älskling.

2012-02-09 | Fredrik, bilpriser.se

Svenska folket har alltid älskat Volvo. Ända sedan de emaljsvarta PV-vagnarna rullade ut från fabriken har Volvo varit friktionsfria att sälja. Och det har visat sig i värdeminskningsstaplarna – de allra flesta av Volvos tre år gamla modeller tycks hålla bättre andrahandsvärde än motsvarande bilar från bland andra tyska och japanska märken. Men så är det ju också här i Sverige den situationen råder.

Nu var det ett tag sen vi “besökte” Volvo och tar därför en sväng till bilhallen och snubblar på ungefär samma modeller som för ett halvår sedan. Och även ett år sedan. Kombivagnarna med förnuftiga motorval med diesel i tanken håller än medan bensindriven XC90 är kall som februarinatten. Åtminstone rent generellt. Vi tar en liten titt på de vanligaste dieseldrivna vagnarna från årsmodell 2009 i Volvos stall:


Volvo V70 V70 II D5 (185hk)
Att just denna Volvo-modell, en D5:a, skulle dyka upp som första bil i hallen kanske inte kom som någon överraskning. Och du kan bli tämligen överraskad om du inte träffar på just denna i en Volvo-hall. Detta är en modell även handlaren gärna lägger vantarna på av en enkel anledning – jättelätt att sälja. Men den är inte snålast i sin klass med sina 0,65 liter mil vid blandad körning. Säker, komfortabel och rymlig är de främsta egenskaperna. Med 185 hästkrafter och generöst med vridmoment under huven får du faktiskt en mer underhållande körupplevelse än vad designen ger sken av. Runt 220.000 kronor bör du ge för en V70 D5 Kinetic med 5.000 mil på mätaren utan någon speciell extrautrustning.


Volvo V50 2.0D (136hk)
Med runt 40 liter i skillnad beträffande bagagevolym är faktiskt lillebror V50 påtagligt mindre än V70. Och det märks främst i baksätet och bagaget. Dock är det fortfarande en praktisk bil och denna med den något större dieselmotorn på två liter jämnt är att föredra framför den mindre som snubblar farligt nära gränsen för godtagbar prestanda. 2-liters motorn drar 0,58 liter milen vid blandad körning och är liksom V70 lätt att sälja och håller gott andrahandsvärde även under en tre-års period. Cirka 160.000 kronor är rimligt för en modell med Kinetic-paket och 5.000 mil på mätaren.


Volvo XC60 2.4D (163hk)
Mer utstickande design berikades Volvo med just år 2009 i och med Volvo XC60. Nog för att minstingen C30 torde stå för art deco-bidraget i småbilsklassen så var Volvo XC60 helt och fullt konkurrenskraftig med betydligt dyrare bilar i denna populära klass. Bränsleförbrukningen anges till 0,7 liter mil vid blandad körning vilket avser en bil utrustad med automatlåda. Runt 300.000 kronor får du ge för en bil med 5.000 mil på mätaren och Kinetic- eller Momentum-paketet. Värdeminskningen kommer dock bli högre än för de två tidigare nämnda Volvo-modellerna.

Annons

Stäng