Blogg

Annons

Entusiastbil med fyra dörrar. Del 2 – Cadillac Seville STS

2015-08-04 | Fredrik, bilpriser.se

Det var sent 1980-tal och Cadillac hade ingen tid att förlora. Vinna eller försvinna. Efter över tio år av negativa recensioner och marknadsmässigt misslyckade modeller insåg man att investeringar i en helt ny generation Cadillac-modeller var nödvändigt. 1980-talets trötta stötstångs V8:or skrotades, den kantiga formgivningen övergavs, de återhållsamma yttermåtten som präglade märkets modeller under den tidigare eran suddades ut. Istället gjorde en helt ny modell entré – Cadillac Seville STS från 1993-1997. Designern Dick Ruzzin började från noll och ritade en drygt 5,2 meter lång bil med harmoniska linjer men fortfarande väldigt amerikansk med skarp front och stor grill. Bilen presenterades år 1992 med ryktet om att Mercedes-Benz chefsdesigner vid tidpunkten, Bruno Sacco, ska ha uttryckt beundran och utbrustit “Jag kan inte komma på en bilmodell jag gillar bättre just nu”.

Drivlinan var det bästa. En 4,6 liter stor V8-motor med 32 ventiler, dubbla överliggande kamaxlar som slog konkurrenterna både vad avsåg prestanda och bränsleförbrukning. 0-100 km/h avverkades på strax under sju sekunder enligt Cadillac och det finns ingen anledning att tvivla. Vid pedalen i mattan ryter och fräser motorn i ett patentvärdigt läte och passagerarna får garanterat känna av extra puls. Växellådan, en fyrväxlad automatlåda, arbetade så mjukt och friktionsfritt att den torde gjort självaste Stuttgart avundsjuka.

Vad kostar en? Som ny 635 000 kronor år 1994. Idag nästan ingenting. Praktiskt taget kan du få en Seville för 15 000 kronor. Men det vill du inte ..

Northstar-systemet är komplext och även om serviceintervallerna är långa så är saker som elsystemet känt för att ge besvär – de adaptiva stötdämparna är troligtvis slut om de inte bytts ut alternativt konverterats, jordfel och glappkontakter tillhör vanligheter, har motorn inte servats och går ojämnt så se absolut upp! Kylsystemet kräver glykolbyten med jämna mellanrum, ett igensatt sådant gör att bilen går varm med topplockspackningshaveri som följd. Rost är inget problem men lack- och detaljkvalité lämnar mycket att önska varav luggslitet skick på exteriör och interiör är vanligt.

Kan man köra den dagligen?
Ja, den är bränslesnål för att vara en stor bil med V8-motor men drar fortfarande runt 1,6 liter per mil vid blandad körning.

Är automatlådan en svag punkt?
Nej, men även den behöver service likt övrig drivlina. Oljan i lådan ska vara utbytt.

Vad är bra och vad är dåligt med modellen?
Drivlinan är superb och få sedaner från denna tid gav så mycket körglädje i form av mycket motor. Väghållningen lider av framhjulsdriften och chassit är mjukt varför den inte är någon “kurvkramare” överhuvudtaget. Komforten är mycket god och ljudisoleringen lika så (tjocka rutor och rikligt med isolering). Inredningen håller en högst blandad kvalité och kräver mycket omvårdnad för att hålla sig i skapligt skick. Sprickor i plastpaneler och trasiga reglage är vanliga.

Vad ska jag då betala för en?
Betala 35-45 000 kronor för en bra bil. Det är en vacker sedanmodell (särskilt utan de europeiska, orangea blinkersglasen vilka enkelt kan bytas ut) som givetvis gör sig bäst om den även är välskött exteriört och interiört. Men att bilen regelbundet fått sig service är mycket viktigt. Servicebok, och särskilt fullstämplad, är dock mycket ovanligt. Granska kvitton och fakturor. Vid 16 500 mil är det dags för större service med kontroll av kamkedja med mera.

Får den något framtida värde?
Tyvärr är det få fyrdörrarsmodeller som fått sig ett samlarvärde. Sevillen var i USA ingen ovanlig bil utan en försäljningssuccé varav det finns många av dom. Dock har många hamnat på skroten på grund av åratal av vanskötsel.

Ett riktigt bra exemplar av Cadillac Seville 1993-1997 är inte helt lätt att hitta men hittar du en välskött bil så har du glädje många år framöver!

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19

Annons

Stäng