Annons

Entusiastbil med fyra dörrar del 2 – En svensk klassiker.

2015-08-13 | Fredrik, bilpriser.se

Amerikanska bilar i all ära. Tyska pansarvagnar likaså. Men vore det inte roligt att förvalta ett svenskt kulturarv på hjul? Till ett riktigt bra pris dessutom? Det finns inte många av Volvo 164 på annons men de som finns går fortfarande att få för hyggliga pengar, för 35 000 kronor får du en fin bil. Men se upp för rost, 164:ans värsta fiende …

Den första Volvo 164 presenterades år 1968 och cirka 40 000 bilar byggdes fram till år 1975. Den ersattes av 264:an men visst är väl 164:an betydligt charmigare (?). Den var inte tänkt att konkurrera med dåtidens lyxbilar från USA utan siktet var snarare inställt på BMW 5-serie och Jaguar XJ6 vilken den var fullt jämförbar med vad gäller komfort och prestanda. Interiören var generös med mjuka tygfåtöljer (senare i skinn) och träpaneler samt smäckert utformade instrument. Under huven ruvade en riktigt trevlig, sexcylindrig 3-itersmotor som gjorde 0-100 km/h på cirka 10 sekunder. Respektabel siffra vid denna tid!

Det bästa med Volvo 164:an är att den inte kan sjunka särskilt mycket i värde. Det är ingen vanlig bil då många exemplar gått rostdöden till mötes och intresset för gamla europeiska bilar tycks öka. Inte minst ute på kontinenten.

Var de så bra bilar?
Som alla gamla bilar rostar det. Trösklar, skärmar och allra värst balkar. Men även torpedväggar kan rosta. Gå lös med magneten! Motorerna finns inga direkt kända fel på förutom att insprutningen kan köra ihop sig på exemplar med insprutning (1972 årsmodell och framåt).

Vilka ska man satsa på?
Gärna en bil innan 1973 årsmodell då de fick sina stötfångare som många ansåg förstörde en bit av charmen. Men detta är subjektivt.

Är det en framtida värdestegrare?
Få fyrdörrarsbilar blir värda mycket pengar. Det finns få undantag. Men billigare än den är nu blir den ändå knappast om man ska tro statistiken.

Lågmilare eller en i bra skick?
Gärna både och. Men vi väljer en i bra skick vars motor- och växellåda fungerar väl samt, fram för allt, ett exemplar utan allvarligare rostangrepp!

Finns det andra alternativ?
Ja, Jaguar XJ6 och BMW 5-serien från denna tid. Vi väljer dock 164:an alla dagar i veckan för dess slitstyrka och charm.

Annons

Stäng