Blogg

Annons

Entusiastbil med fyra dörrar del 3 – En bayersk bjässe med charm.

2015-09-21 | Fredrik, bilpriser.se

Få av oss bilentusiaster kan slita ögonen från gamla lyxbilar som vräks ut för billiga pengar. Men se upp! Du har hört det förr men det kan bli kostsamma historier – i vissa fall så kostsamma att det inte är värt att reparera bilen. Känner du dock att du har koll på läget och har råd att satsa 40-50 000 kronor på att åka samma bilar som diplomater, diktatorer och filmstjärnor gjorde för 20 år sedan så läs vidare. Vi har kommit till en sann favorit – BMW 7-serie E38.

Den tredje generationens BMW 7-serie tillverkades åren 1994-2001 och var en av de allra mest omtyckta. Faktiskt så omtyckt att det sägs att många rusade till handlare för att lägga beslag på den sista årsmodellen innan uppföljaren med dess omdiskuterade design röjde bort E38:ans stramare och diplomatiska linjer. Slit dig från frestelsen att köpa en av de mindre motorvarianterna, här är det 740 och 750 som verkligen levererar. 740 med sin V8 om 4 liter till en början (senare, från årsmodell 1994 om 4,4 liter) samt den silkesmjuka och stabila V12-motorn på 5,5 liter. En bil vars nypris motsvarande en normalstor villa i en svensk småstad vid tiden.

Vad fick man? Förutom den uppenbart underbara prestandan där 0-100 km/h avvecklades på under 8 sekunder i 750 och elektronisk spärr på toppfarten om 250 km/h och det speciella i just den enormt kraftfulla känslan med en motor som är så kompromisslöst stabil och tyst i princip vilken fart som helst, så fick man även en av Tysklands mest välbyggda bilar för tiden. Det innebär material som åldrats med värdighet, dörrlås som fortfarande känns nya, stolar som fortfarande är stabila efter alla år och ett karossarbete som tack vara tjock lack och legeringar håller klassen.

E38 hade fyrlänksfjädring med elektroniska dämpare, telefon som tillval och TV för baksätespassagerarna. Vindrutetorkare som trycktes hårdare mot rutan ju snabbare du körde samt ett kraftfullt stereopaket med 14 högtalare och CD-växlare. Vi pratar år 1994. Självklart komfortabla elmanövrerade skinnstolar, rymligt baksäte, valnötsträ, navigation, elhissar, elbaklucka, antispinn med mera. Men det hade du redan listat ut.

Denna fina del av 1990-talets bilhistoria är din för småpengar idag.

Vad får man betala?
Ett riktmärke för en fin BMW 750 från 1995 är runt 50 000 kronor. Vi rekommenderar att sondera terrängen och leta fokuserat mot en bil med servicebok. De finns men är svårare att få tag i.

Vad lämpar den sig som?
Entusiastbil om sommaren eller att köra sporadiskt med under fina dagar. Att använda en V12:a som bruksbil är precis som det låter – dyra bränslekostnader och besvärligt när något går snett. Reservdelar hittar du billigt via skrotfirmor. Men vem vill meka i en V12 för en rimlig peng?

Hur är den?
Världsklass. Tillsammans med Mercedes-Benz S-klass från denna tid finns knappt någonting bättre att köra och njuta i. Vi föredrar dock 7-seriens linjer framför S-klass från denna epok.

Vad ska man se upp med?
Rost, elektroniska dämpningssystemet (kan dock vara konverterat), avgasvärden. Det största problemet är dock växellådorna som ibland kunde ge upp, testa kickdown och provkör ordentligt. En växellåda kan hittas på andrahandsmarknaden men skruvar du inte själv – se upp med detta.

Hur är ägandekostnaderna?
Landsväg kommer du enkelt strax över en liter per mil på landsväg vilket man nog kan leva med. Men beroende på vart i landet du bor kan försäkringspriser skilja sig stort, jämför med Compricer innan. Servicekostnaderna är lägre än en V12-motor från Mercedes-Benz. Använder du en 750 som endast entusiastbil kommer inte servicekostnaderna ta livet av privatekonomin. Använder du den som bruksbil kan saker och ting bli besvärligt.

Vilka var konkurrenterna?
Audi A8, Mercedes S-klass och lite längre ifrån Lincoln Towncar och Cadillac Seville. Vi väljer dock BMW:n.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19

Annons

Stäng