Annons

Färgvalet kan sänka bilens värde

2019-10-03 | Johanna

Bilens färg är långt ifrån oviktig. Om bjärta färger som rosa eller orange är din favoritkulör, låt inte det påverka bilvalet – åtminstone inte om du planerar att sälja bilen vidare någon dag. För hela 44 procent av alla bilköpare avstår hellre från att göra affär om bilen har fel färg, detta enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Kvdbil.se. Särskild vikt vid färgen lägger yngre och medelålders män i det övre inkomstskiktet, medan äldre kvinnor inte är lika petiga. Andra faktorer som påverkar kulörkänsligheten är graden av utbildning och geografisk hemvist.

Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil, konstaterar: ”För en del är färgen på lacken bara en detalj, men för många är det uppenbarligen en dealbreaker. Det kan vara värt att tänka på vid ett köp om man också vill göra en bra affär den dagen bilen ska säljas vidare. Tipset är att köpa en bil med klassisk lackfärg och försöka att undvika grälla färger eller andra färgsättningar som för tillfället råkar vara i ropet”.

Så här ser topplistan för de mest avskräckande bilfärgerna ut:

 1. Rosa 28 % (andel av tillfrågade)
  2. Orange 12 %
  3. Gul 9 %
  3. Röd 9 %
  3. Lila 9 %
  3. Brun 9 %

Här är färgerna som är mest eftertraktade och därmed ökar chansen för en trygg vidareförsäljning:

 1. Svart 15 % (andel av tillfrågade)
  2. Mörkgrå 10 %
  3. Silver 9 %
  3. Blå 9 %
  3. Vit 9 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 7-11 maj 2019. Totalt intervjuades 1362 personer i åldern 18-79 år, varav 1003 äger en bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Annons

Stäng