Annons

Farliga babyskydd föranleder krav på utökade krocktester

2019-10-28 | Johanna

Konsumenttidningen Råd & Rön genomför regelbundet tester av babyskydd och bilbarnstolar på den svenska marknaden. Vid det senaste, publicerat 22/10, testades 101 produkter och flera visade sig ha så svåra brister att de fick lägsta betyg, 1 av 100. Det handlade dels om att testdockan lossnade och flög framåt vid en frontalkrock, dels om skyhöga uppmätta värden av farliga flamskyddsmedel.

Organisationen M Sverige har lyft frågan och tagit tillfället i akt att efterlysa bättre krocktester som utformas efter verkliga förhållanden. Detta inkluderar krocktestdockor som motsvarar en genomsnittskvinna. Efter nästan 70 år med krocktester lyser sådana fortfarande med sin frånvaro, trots att en genomsnittlig kvinna är en decimeter kortare och har annorlunda nackmuskulatur än män. M Sverige har länge krävt att kvinnliga krockdockor ska användas vid Euro NCAP’s tester.

Eftersom det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna är det obegripligt att inte krocksäkerheten för bägge ingår i testerna. Detta är inte bara en fråga om jämlikhet och rättvisa, det är helt enkelt en fråga om anständighet. Att detta fortfarande är ett problem 2019 är fullständigt obegripligt”, säger M Sveriges kommunikationschef Heléne Lilja i ett pressmeddelande.

Annons

Stäng