Annons

Färre bilar stjäls, men färre återfinns också

2020-03-19 | Peder

Larmtjänst, försäkringsbranschens gemensamma organisation för att motverka försäkringsbrottslighet, har kommit med statistik över antalet stulna fordon 2019. Under fjolåret stals 7 180 personbilar vilket är en minskning med 9 procent jämfört med året innan. Tjuvarnas favoritmärke är Volvo följt av VW och Audi.

Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar”, säger Stefan Brala, Trygg-Hansas motorexpert.

För de allra flesta bilarna försvinner utomlands, enligt Brala, och många av dem återfinns aldrig. 90 procent av de stulna bilarna lämnar Sverige, vilket gör 17 per dygn i genomsnitt. Dagens lagstiftning gör att Tullverket inte har befogenhet att ingripa och hålla kvar misstänkt stöldgods på väg ut ur landet. Dessutom ökar stölderna av reservdelar som katalysatorer och partikelfilter.

Tullen kan i dag bara maktlöst se på när stulna bilar och bildelar förs ut ur landet. Att tullen har rätt att ingripa när misstänkt stöldgods är på väg att lämna landet är avgörande för att stöldligorna ska sluta se Sverige som ett smörgåsbord av dyra bilar och reservdelar”, fortsätter Stefan Brala.

Hans tips för att bilägare bäst ska skydda sig mot stölder är följande:

Källa: Trygg-Hansa

Annons

Stäng