Annons

FILM: McLaren P1 hypersnabb runt Nürburgring

2013-12-06 | Mattias Rabe

Nu har McLaren släppt filmen från varvet runt Nürburgrings nordslinga med deras nya supersportbil P1. Under sju minuter är tiden, men slår den Porsche 918 Spyders 6,57 minuter?

När McLaren började utvecklingsarbetet med P1 hade de ett mål: att göra den till snabbaste supersportbilen runt Nürburgring. Det var alltså innan Porsche 918 Spyder tvålade till alla konkurrenter med rekordsnabba 6 minuter och 57 sekunder.

Om McLaren P1 är snabbare än Porschen vet vi inte, för det enda McLaren säger i dagsläget är att deras superbil klarat varvet under sju minuter. Oavsett om P1 klarat 918 Spyders tid eller inte så är under sju minuter en extremt imponerande tid. Exempelvis klarande nya Nissan GT-R Nismo nyligen varvet på strax under 7,09 minuter, även det en väldigt bra tid vilket syns tydligt i listan nedan över de snabbaste varvtiderna runt Nürburgrings nordslinga.

McLaren P1, likt Porsche 918 Spyder, är en form av hybridsupersportbil som kombinerar en förbränningsmotor med kraften från en elmotor. Förbränningsmotorn är en V8 på 3,8 liter med 737 hästkrafter och 720 newtonmeter. Elmotorn, som aktiveras via ett tryck på en knapp för extra kraft på till exempel raksträckor, ger P1 179 extra hästkrafter  och 260 newtonmeter. De båda motorerna tillsammans innebär 916 hästkrafter och 900 newtonmeter.
Den dubbelkopplade lådan med sju växlar förser bakhjulen med kraft för att avverka 0-100 km/h på under tre sekunder, 0-200 km/h på under sju sekunder och 0-300 km/h på under 17 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 350 km/h.

Vid varvet på Nürburgring användes bilens Race-läge som förlänger den aktiva bakvingen med 30 centimeter, sänker markfrigången med fem centimeter och styvar upp fjädringen med 300 procent.

En som är imponerad över tiden, som vi alltså inte känner till exakt, är Formel 1-föraren Jenson Button.
– Det faktum att McLaren P1 har gjort ett under sju minuter-varv på Nürburgring är otroligt imponerande, säger han och påminner om att han aldrig kört en F1-bil på banan eftersom sista Grand Prix-tävlingen där hölls innan han föddes.

McLaren är alltså hemliga med den exakta tiden för varvet. Varför? Tror du att P1 är snabbare än Porsche 918 Spyder eller hymlar britterna eftersom de var nära men inte tillräckligt för att slå tyskarna?

Annons

Stäng