Annons

Filmen om Volvo Torslandafabrik 1964-2014

2014-05-17 | Mattias Rabe

Bilfabriken i Torslanda på Hisingen i Göteborg fyller 50 år och Volvo har därför satt ihop en sevärd film där vi tas med i bilproduktionens värld förr och nu.

Har du ett gott öga till svensk industrihistoria i allmänhet och svensk bilindustri i synnerhet är detta en film du inte bör missa. Med anledning av att Volvo Torslandafabrik, eller Torslandaverken som den också kallas, fyller 50 år i år har Volvo satt ihop en film som tar oss med från första spadtaget under slutet av 1950-talet till dagens aktiviteter inom fabriksväggarna.
I filmen får vi se många härliga Volvo-modeller som rullat ut genom fabriksportarna genom åren. Förmodligen har alla någon sorts favorit att vila ögonen på.

Det var på dagen den 24 april i år som fabriken fyllde ett halvt sekel vilket Volvo också uppmärksammade på plats, bland annat genom att inviga den nya stora tillverkningsanläggningen Torslanda TA3. I den ska bland annat nya XC90 tillverkas med start senare delen av innevarande år. Den nya anläggningen, som tillhör bland de modernaste i världen, utökar Volvos produktionskapacitet i Torslanda från 200 000 till 300 000 bilar om året.

Vill du läsa mer om Torslandafabriken och dess historia samt bilmodellerna som tillverkats där kan du göra det i våra tidigare artiklar i samband med jubileet. Du finner artiklarna här samt här.

Nu tittar vi på film… och tittar på härliga bilder efteråt (se längre ned).

Annons

Stäng