Annons

Fixa fälgarna – del 2

2012-02-11 | Fredrik, bilpriser.se

Förra veckan påbörjades projektet “Fixa fälgarna”. Ett besvärligare jobb än bild och text förmedlar. Det finns många olika tillvägagångssätt varav synpunkter via mejl också mottagits, som någon påpekade är det mycket riktigt bättre att få fälgarna blästrade för ett jämnt resultat där inga rester av lack finns kvar i springor. Men då är vi också uppe i helt andra materialkostnader. Med tillgång till blästermaskin kan man givetvis göra det själv, men var då ytterst noga med val av blästersand!

En annan kommentar var att grundfärg inte behövdes. Vi kommer till det steget snart, men låt mig säga redan nu att det är att föredra av två skäl – att undvika missar i färgtäckningen samt att färgen börjar rinna …


Steg 4
När vi nu har vaskat av fälgarna ordentligt och fått bort all färg med hjälp av färgborttagningsborsten på borrmaskinen, så är det dags för slipning. Ta fram sandpapper 120 och en kloss att linda runt. Slipa med roterande rörelser över hela fälgytan för att få en jämn och matt yta. Bilden ovan visar en av de skador fälgarna i projektet hade, dessa måste jämnas ut. Men det får inte slipas till den grad att stora ojämnheter i ytan uppstår! Är reporna riktigt djupa bör du använda slipspackel. Men repor som denna går att slipa ner för att sedan fyllas upp med primer. Fortsätt slipa tills dess fälgarna är helt “rena” och jämna. Det kan ta en stund ..


Steg 5
Nu är det dags att få den optimalt jämna ytan genom polering med våtslippapper 600. En liten hink med vatten, samma kloss och exakt samma metod som i föregående steg är vad som behövs. Var nog att slipa även i besvärliga skrymslen då det är just där lacken är som mest utsatt! Slipa även fälgkåporna.

Steg 6
När du är färdig med slipningen så dränker du återigen in fälgarna i avfettningsmedel och tvättar med vatten för att få bort allt damm. Det är viktigt att fälgarna tillåts torka ordentligt! Observera – jag rekommenderar att använda andningsmask från och med detta steg. När fälgarna väl är torra fuktar du en trasa med rödsprit och torkar ordentligt av alla ytor.


Steg 7
Nu är du av med allt damm och rester på fälgarna. Skydda golvet och övriga närområden med tidningspapper, sitter dina fälgar fortfarande på däcken kan du maskera med hjälp av kortlekar som sticks in i springan mellan fälg och däck. Glöm inte maskera ventilerna med maskeringstejp enligt bild!


Steg 8
Skaka burken med grundfärg ordentligt och spraya till en början endast ett jämnt lager på alla ytor och låt torka 30 minuter. Spraya sedan andra och sista lagret grundfärg och låt torka lika länge. Kontrollera att alla ytor är täckta! Finns fläckar – spraya försiktigt i mer färg …

Nu är det faktiskt bara det roliga arbetet kvar så häng med i tredje och sista avsnittet nästa vecka!

Annons

Stäng