Blogg

Annons

Första Shelby Cobra-bilen till salu

2016-07-04 | Jesper Åhlander

Det finns vissa sportbilar som har fått legendstatus. Pratar vi europeiska sådana brukar exempelvis Mercedes 300 SL komma upp, eller i lite modernare tider Ferrari F40. Pratar vi amerikanska sportbilar med liknande status så ligger Shelby Cobra nära till hands. Och nu är den första tillverkade Shelby Cobran snart till salu.

Den första Shelby Cobran som någonsin byggts, med serienummer CSX 2000, ska upp på auktion i Kalifornien om knappa två månader. Bilen föddes när Carroll Shelby, grumdaren till AC Cars, tillsammans med sitt team klämde ner Fords då helt nya 260-kubiks V8 under huven på en AC Ace. Resultatet blev en legendarisk amerikansk sportbil.

Shelby Cobra CSX 2000

Och om den där motorkonverteringen aldrig hade gjorts i det där garaget i Santa Fe Springs så hade vi kanske aldrig fått uppleva de många andra amerikanska sportbilar som kommit därefter. Vad hade hänt utan Ford GT40 eller Dodge Viper? För att inte tala om alla specialvarianter på Ford Mustang?

CSX 2000 gick som testbil och pressbil vid evenemang och är därför välanvänd. Den har dock alltid ägts av Carroll Shelby personligen och därför tagits väl om hand.

Klart är att den första Shelby Cobran betingar ett ordentligt högt värde. Den beräknas bli en av de absolut största dyrgriparna på Monterey Auction i år. Jämte sig i toppen på den listan har den ett par släktingar. Bland annat en Shelby Cobra med automatlåda som Carroll Shelby hade som bruksbil.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng