Annons

Fortsatt ökade priser på begagnade bilar

2019-09-17 | Johanna

När det nya fordonsskattesystemet bonus-malus introducerades första juli förra året drog priserna på begagnade bilar iväg direkt. I ett slag blev det mindre attraktivt att köpa nya fossildrivna bilar. Enligt Bilprisers prisindex, framtagen åt auktionssajten Kvdbil.se, sitter effekten fortfarande i, för i snitt ligger begagnatpriserna 12,3% högre idag jämfört med 1/7 2018. Störst ökning står bensinbilarna för som ökat med 15,8% medan dieseldrivna bilar ökade med 11,3%. Laddhybrider står för en uppgång på 7,7%.

Det finns samtidigt en ny Sifo-undersökning, beställd av Kvdbil, som visar att 28% av prospektiva bilköpare planerar att välja en laddhybrid vid nästa köptillfälle. Motsvarande siffror för bensin och diesel är 15 respektive 8 procent.

Trots att många ser en laddhybrid som sitt nästa bilköp ökar inte dessa bilar i pris på begagnatmarknaden. Det kan bero på att skillnaden mellan att köpa en ny laddhybrid och en begagnad är mindre idag till följd av miljöbilsbonusen, vilken pressar tillbaka priserna på begagnade laddhybrider”, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Om Bilprisers prisindex
Bilprisers prisindex bygger på auktionsförsäljning av cirka 25 000 begagnade bilar på Kvdbil.se.

Annons

Stäng