Annons

Bilköparens marknad – fortsatt prispress på begagnade bilar

2011-11-24 | Mathias, bilpriser.se

Nybilsregistreringarna under oktober hamnade på 25052st.  Det är en minskning med cirka 5 % jämfört med föregående år. BILSWEDEN har under hela kalenderåret påpekat att fordonsmarknaden är stark i Sverige, undantaget oktober månad. Det starkaste argumentet har varit att nybilsregistreringar legat på en hög nivå. Något som är viktigt att komma ihåg är att en nyregistrerad bil inte är samma sak som en såld bil.

Trenden med att andelen etanol och hybridbilar dalar kvarstår.

Köparens marknad när utbudet ökar och priserna går ner

Många av de bilhandlare som använder Bilpriser Pro har signalerat att nybilsförsäljningen är avtagande. Även köpsuget på begagnade bilar har mattats av. Det speglar tydligt av sig på begagnatpriserna. Ser man till utbudet på www.bytbil.com, Sveriges största motorsajt med bilar från bilhandeln, så har utbudet ökat stadigt de senaste två månaderna.

Kommentar till diagrammet .  Antalet bilannonser på www.bytbil.com. Vi har seden flera år ett bra samarbete med Sveriges största motorsajt www.bytbil.com och vi analyserar varje dag de begärda priserna på personbilar och lätta lastbilar och jämför dem mot våra värderingar i realtid på www.bilpriser.se.

Nytt modellår

Från och med september är det modellår 2012 som gäller för i princip alla bilmärken, som säljs på den Svenska marknaden. Hela 27 procent av bilarna (modellår 2002 – 2012) som annonseras på www.bytbil.com har modellår 2011 eller 2012.  Bilhandeln hade naturligtvis velat sälja av fler bilar av modellår 2011 innan man gick över till modellår 2012. Den höga andelen nya bilar i hallarna tvingar fram kampanjer och skapar prispress även på begagnade bilar.

Summasummarum: Just nu ser vi tydliga tendenser till att utbudet på marknaden, på såväl nya som begagnade bilar, överstiger efterfrågan. Detta har haft och kommer fortsatt ha en negativ inverkan på prisbilden på begagnatmarknaden. Framtidsförväntningarna ser inte så ljusa ut just nu. Men än så länge görs det en hel del affärer till skillnad ifrån under 2008, då begagnatmarknaden i princip dog under ett par månader.

P.s Kolla alltid med oss innan du ska köpa eller sälja en bil. Här får du dagsfärska bilvärderingar, dessutom utan kostnad för dig som konsument.

Till den kostnadsfria värderingen!

Annons

Stäng