Annons

Fyrhjulsdrift – bilens bästa investering

2018-01-19 | Kristoffer Dahlström

[ANNONSSAMARBETE MED VOLKSWAGEN]

Så fungerar fyrhjulsdriften 4MOTION i nya Volkswagen Crafter – och därför behöver du det.

 

När man talar om fördelarna med fyrhjulsdrift är det lätt att måla upp snökaos och vinterlandskap närmast likt Antarktis. De som kör mycket på de svenska vägarna vet dock att det räcker att den första snön faller för att vägarna ska förvandlas till vad som känns som isbanor. Kör man dessutom efter ett tajt schema med tung last och många stopp är det av största vikt att bilen rullar som den ska, även på de svåraste av underlag.

 

Klassledande svensk innovation

För att se till att transportbilarna ska klara även de tuffaste av körningar så finns nu Volkswagen Crafter med 4MOTION fyrhjulsdrift – Volkswagens egna system, tillverkat av svenska Haldex som är klassledande på marknaden. Till skillnad från många andra system aktiveras Haldexkopplingen när något hjul tappar fäste. Mer specifikt är Haldexkopplingen en elektroniskt styrd lamellkoppling. För den permanenta fyrhjulsdriften 4MOTION möjliggör den en variabel fördelning av drivkraften mellan fram- och bakaxeln. Den steglösa inställningen av kopplingen regleras av en styrenhet som tar hänsyn till aktuell slirning, kördynamiska förhållanden och drivmoment.

 

Bränslesnål och minskade utsläpp

En stor, tungt lastad transportbil med fyrhjulsdrift behöver motorer som klarar allt. Vare sig det gäller långa transportsträckor eller extremt påfrestande leveranskörning så har de specialutvecklade TDI-motorerna i Volkswagen Crafter en imponerande låg bränsleförbrukning, oavsett kraft på motorn. En Volkswagen Crafter, 130 kW / 177 Hk, med 6-växlad manuell växellåda och 4MOTION drar i snitt 8,9 l/100km. Den låga bränsleförbrukningen uppnår bilarna tillsammans med effektiviseringspaketet BlueMotion Technology, vilket inkluderar bromskraftåtervinning, lågfriktionsdäck och start/stopp-system. De nya motorerna är certifierade enligt EU 6-standard och uppfyller utsläppskraven för EU 6.

 

Framkomlighet året runt

Man talar ofta om vintern när man diskuterar fyrhjulsdrift. Det man lätt glömmer är alla andra tillfällen då man kan komma att behöva en stark bil med bra grepp. Att dra upp en tung båt eller dra ett hästsläp på en lerig parkeringsplats, oframkomliga vägar till avsides arbetsplatser eller till det egna fritidshuset. Att ha en bil som inte står och slirar i de här situationerna kan vara avgörande och framförallt mycket tidsbesparande. I det nordiska klimatet finns det alltså många tillfällen då en extra stark transportbil kan vara ditt bästa köp – året om.

 

Läs mer om nya Volkswagen Crafter här.

Annons

Stäng