Annons

Fyrhjulsdriften i Honda CR-V är numera felfri

2013-04-11 | Mattias Rabe

I Teknikens Världs suvtest tidigare i år upptäckte vi att fyrhjulsdriften i nya Honda CR-V inte fungerade som tänkt, med dålig framkomlighet och överhettning av systemet som följd. Honda har åtgärdat felen och vårt nya test bekräftar det.

Nya generationen Honda CR-V uppvisade i Teknikens Världs test i januari ett fyrhjulsdriftsystem som inte på långa vägar höll måttet.
Vid framkomlighetstestet där vi hade placerat vänster hjulpar på så kallade nollfriktionsrullar spann detta hjulpar loss utan att portionera över drivning till höger hjulpar som hade kontakt med fast mark. Därmed kom CR-V ingenstans.
Dessutom blev fyrhjulsdriftskopplingen överhettad.

Honda förklarade beteendet med att fokus vid utvecklingen hade varit sänkt förbrukning och låga utsläpp. Framkomligheten hade därför kommit på efterkälken. Men efter våra testresultat (andra tidningars test uppmätte samma resultat som hos Teknikens Värld) tog Honda snabbt tag i problemen och har därefter arbetat fram en uppdatering av mjukvaran som ska råda bot på dålig framkomlighet.

I vårt nya suvtest låter vi återigen testa Honda CR-V (där vi även testar nya Ford Kuga, Toyota RAV4 och Volkswagen Tiguan) för att bland annat kontrollera om problemen eliminerats. Följande rader är saxade ur testet:

När vi kör upp på testrullarna ligger det en spänd förväntan i luften. Mikael Stjerna som upptäckte felaktigheterna i sitt test står vid sidan om bilen med hökögonen riktade mot hjulen. Kommer CR-V att stå kvar på rullarna med spinnande hjul, eller kommer den att klara testet och köra av som om det var det enklaste i världen?
När jag lägger i drive-läget och ger lätt gas reagerar CR-V direkt. Ett uns av hjulspinn märks innan bilen enkelt tar sig av rullarna som är placerade i ett rejält motlut. Mikael Stjerna lyser upp.
– Det är ju helt suveränt, de har fixat det.
Själv kan jag bara konstatera att bilen gör precis det som en fyrhjulsdriven bil ska göra – den driver på alla fyra. Förvisso är det bra att Honda tar sitt ansvar och reagerar snabbt, men det här felet skulle aldrig ha tillåtits i första läget.

Hela testet med nya Honda CR-V (med uppdaterad mjukvara för fyrhjulsdriften) samt nykomlingarna Ford Kuga, Toyota RAV4 och Volkswagen Tiguan kan du läsa i Teknikens Värld nummer 9/2013 som finns ute i butik nu. Du kan även beställa tidningen online.

Annons

Stäng