Annons

Goda råd inför din bilförsäljning

2019-06-24 | Johanna

Det är vid den här tiden på året, när sommarlov och semester står för dörren, som flest bilar byter ägare. Många bilägare är vana vid situationen, medan det för andra är första gången att ikläda sig rollen som säljare. Det är en hel del tänka på och dessvärre har bedrägerier i samband med bilaffärer ökat på senare år, vilket kan skapa en del nervositet i situationen.

Det första att tänka på är vilket pris man ska sätta, något som många säljare känner sig osäkra på. Det är då bra att sondera marknaden för att få en uppfattning om vad riktpriset för bilen i fråga ligger på. Vill man öka chansen för en snabb affär läggs priset lite under det. När så spekulanterna kommer på besök, tänk på att kontrollera deras legitimation och att alltid följa med på provkörningar. När säljare och köpare är överens om affären bör ett köpeavtal skrivas, som dokumenterar bilens skick och eventuell extrautrustning. Därefter görs ägarbytet tillsammans till Transportstyrelsen, vilket kan ske genom det traditionella sättet att skicka in bilens registreringsbevis, på webben, eller genom appen Mina Fordon. Lämna aldrig över nycklarna innan du kontrollerat att köpeskillingen verkligen kommit in på ditt konto. Checkar hör till det förgångna.

Något som underlättar processen är att du som säljare inte behöver tänka på att avsluta bilens försäkring. För när ägarbytet gått igenom hos Transportstyrelsen får försäkringsbolaget automatiskt ett meddelande om det, och de pengar som återstår tills försäkringens förfallodag återbetalas. Sedan är det upp till köparen att omedelbart teckna en ny försäkring. Denne kan alltså inte tillgodoräkna sig eventuellt återstående tid på säljarens fordonsförsäkring.

Hos försäkringsförmedlaren Insplanet finns en checklista på dessa och andra steg som du som säljare bör känna till för att genomföra en så smidig och bekymmersfri affär som möjligt.

Annons

Stäng